Annons
X
Annons
X

Svensk proteststorm efter omklippning av Kalle Anka

Disney tar bort figurer som kan uppfattas som rasistiskt stereotypa från julaftonens Kalle Anka-program. Men efter höstens hårda debatt om först Tintin-böckerna och sedan Lilla Hjärtat, utlöser omklippningen av Kalle Anka en svensk proteststorm.

Kalle Anka på Julafton klipper bort scener.

Kalle Anka på Julafton klipper bort scener. Foto: YOUTUBEKLIPP FRÅN DISNEYS JUL MED KALLE ANKA

”Vem f-n känner sig kränkt av Kalle anka och pepparkaksgubbar?” Kommentarer av den typen forsade i går kväll fram på mejl och twitter sedan SVT:s nyhetssajt gått ut med att Disney i år klipper bort den svarta dockan som får stämpeln OK i tomteverkstaden. I samma tecknade sekvens försvinner även den blonda dockan som säger ”mamma”. Disney klipper dessutom bort en sekvens som kan uppfattas som rasistisk mot judar – den skäggiga gubben i grön frack som gör en kosackdans.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney hade klippt bort de här sekvenserna, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT. Disney levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930-talet till 2000-talet och andra delar av världen.

Men många av SVT:s tittare tycks inte acceptera förändringen. ”Jag tycker det är mer rasistiskt att ta bort färgade seriefigurer i Kalle Anka än att ha kvar dem och visa ett mångkulturellt samhälle”, lyder en av hundratals protester.

Annons
X

Debattören Oivvio Polite, som tidigare i höst engagerade sig mot den svarta figuren Lilla Hjärtat, och fick författaren Stina Wirsén att slut rita figuren, tycker att Disney gör helt rätt. Han ställer den retoriska frågan om varför ”80 år gammal rasism” ska hanteras ”som om det vore ett fint årgångsvin?”.

– Det konstiga vore att fortsätta att påminna om sådan gammal skit, särskilt på julafton, säger Oivvio Polite som själv är svart svensk, med medborgarskap också i USA.

Han fick tidigare i höst mothugg av barnboksförfattaren Ulf Stark som varnade för att vi i Sverige håller på att utveckla en överkänslighet mot sådant som egentligen inte är rasism.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är väldigt knepiga bedömningar. Om Disney sitter i USA och klipper i sina egna filmer kan man kanske inte ha så många synpunkter. Det finns ju viktigare saker än Kalle Anka på julafton. Däremot var det fel att kalla Lilla Hjärtat rasistiskt eftersom Stina Wirsén ritade den figuren i ett pluralistiskt och antirasistiskt sammanhang, säger Ulf Stark till SvD.

  Den plötsliga svenska debatten om rasistiska stereotyper tog fart på allvar i september. Behrang Miri, då nytillträdd konstnärlig ledare för Stockholms kulturhus, hade rensat bort Tintinböckerna från bibliotekets hyllor på Sergels torg mitt i Stockholm, bland annat på grund av hur svarta tecknades. Men protesterna och varningarna för en sorts censur blev då så stora att han valde att lämna sin tjänst.

  Gårdagens starka reaktioner kring förändringarna av Tomteverkstaden i Kalla Anka speglar möjligen det faktum att programmet är ett Sveriges mest sedda, men miljoner tittare.

  ”Ni fattar väl att det är ett multinationellt företag med bas i USA som klippte i Kalle Anka, och inte Sverige”, twittrar signaturen Le Quyen.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för?

  quiz.svd.se

  V 39 | Vad heter den omstridda boken?

  quiz.svd.se

  V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kalle Anka på Julafton klipper bort scener.

  Foto: YOUTUBEKLIPP FRÅN DISNEYS JUL MED KALLE ANKA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X