Ivar Arpi:Svensk politik handlar bara om SD

Ivar Arpi
Under strecket
Publicerad
Annons

Försök förklara svensk politik för någon som kommer från ett normalt land. Regeringen styr nu med Alliansens budget. Men Alliansen tänker inte rösta på sin egen budget nästa gång eftersom regeringen plus vänsterpartiet är större än vad de är. Ingen av dem har majoritet. I stället ägnar sig Alliansen åt att göra så kallade tillkännagivanden i riksdagen som inte är bindande för regeringen. I dessa tillkännagivanden samarbetar Alliansen med Sverigedemokraterna, men samtidigt har man alltså slutit en överenskommelse med regeringen för att helt utestänga SD från inflytande. Helt logiskt och inte alls rörigt, eller hur?

I dagens partiledardebatt i riksdagen blev det tydligt vilken märklig fars svensk politik har blivit efter decemberöverenskommelsen. Sverige står inför stora reella utmaningar, men det politiska läget är nästan helt låst. De utsträckta händernas tid är förbi. Vice statsminister Åsa Romson sjönk så lågt att hon efter replikskiftet med Jimmie Åkesson inte ens ville ta honom i hand. SD har alltså blivit oberörbara i verklig och inte bara politisk mening. I december ville Stefan Löfven och Magdalena Andersson lansera att SD är ”ett nyfascistiskt enfrågeparti”. En unison forskarkår underkände påståendet. I dagens debatt ville Löfven mest diskutera hur nazistiskt SD var en gång i tiden. Men ärligt talat, är det inte viktigare att prata om de utmaningar Sverige står inför? Eller gynnar det kanske SD?

Ja, hur är det nu, gynnar det SD att prata med dem? Vad gynnar inte SD? Det tycks som att all svensk partipolitik numera handlar om SD. Decemberöverenskommelsen handlar om att utestänga SD från allt inflytande. Ingen fråga är för liten. Det behöver inte handla om invandring. SD är oberörbara. Samtidigt skryter allianspartierna om att man minsann gjort över hundra tillkännagivanden och satt press på regeringen. Med hjälp av SD. Hur går detta ihop? Jo, man har inga problem att samarbeta med SD om tillkännagivandena eftersom de inte betyder något. Alliansen låtsas alltså bara vara opposition.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons