Svensk fann guld i USA – blev Europas rikaste

Familjen var så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor större delen av året. Men som vuxen blev John Brynteson som stormrik. I slutet av 1800-talet gjorde många svenska utvandrare avtryck i USA som affärsmän och entreprenörer. Scrolla och läs om dessa svenskar som än i dag omnämns på andra sidan Atlanten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Många SvD-läsare mejlade efter artikeln om svenska utvandrare mejlat in egna förslag på personer som gjort avtryck i USA. Här följer några exempel. Läsaren Peter Rönnberg skriver så här: "Jag skulle gärna vilja att du skrev om John Brynteson från Ärtemark i Dalsland som vad jag hört blev den rikaste svensk som någonsin levt och verkat i USA".

John Brynteson föddes 1871 och familjen ska ha varit så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor större delen av året. Som 16-åring emigrerade han till USA. 1898 beger han sig med båt från San Francisco till Alaska och där upptäcker han tillsammans med två vänner – svensken Eric Lindblom och norrmannen Jafet Lindeberg – det guldrikaste vattendraget i hela delstaten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons