Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
SvD historia

”Rike Svenson” byggde upp imperium i Texas

En svensk gav namn åt Bronx, en annan la grunden till jukeboxen och en tredje dömdes i ett uppmärksammat fall till döden. På slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet gjorde många svenska utvandrare avtryck i USA som affärsmän och entreprenörer. Scrolla och läs mer om dessa svenskar som än i dag omnämns på andra sidan Atlanten.

"Rike Svenson" byggde ett imperium i Texas – mer om detta längre ner i artikeln.

Bild 1 av 2

John Brynteson fick ett berg uppkallat efter sig i USA: Mount Brynteson.

Foto: Okänd Bild 2 av 2

Bild 1 av 27

"Rike Svenson" byggde ett imperium i Texas – mer om detta längre ner i artikeln.
"Rike Svenson" byggde ett imperium i Texas – mer om detta längre ner i artikeln.

Många SvD-läsare har efter artikeln om svenska utvandrare mejlat in egna förslag på personer som gjort avtryck i USA. Här följer några exempel.

Peter Rönnberg skriver så här: "Jag skulle gärna vilja att du skrev om John Brynteson från Ärtemark i Dalsland som vad jag hört blev den rikaste svensk som någonsin levt och verkat i USA".

John Brynteson är absolut en spännande utvandrare värd att berätta om. Han föddes 1871 och familjen ska ha varit så fattig att barnen fick gå utan strumpor och skor större delen av året. Som 16-åring emigrerade han till USA. 1898 beger han sig med båt från San Francisco till Alaska och där upptäcker han tillsammans med två vänner – svensken Eric Lindblom och norrmannen Jafet Lindeberg – det guldrikaste vattendraget i hela delstaten.

John Brynteson fick ett berg uppkallat efter sig i USA: Mount Brynteson. Foto: Okänd
Annons
X
Annons
X

Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.

Foto: Okänd Bild 1 av 1

Bild 2 av 27

Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg.
Eric Lindblom, John Brynteson och norrmannen Jafet Lindeberg. Foto: Okänd

Fyndet blir starten på den stora guldruschen i Nome. John Brynteson och de två vännerna kallades "The Three Lucky Swedes" och startade det framgångsrika "Pioneer Mining Company". Den stormrike John Brynteson startar bland annat en fruktplantage och en hästranch och låter även bygga en svensk sjömanskyrka i San Francisco. Han får dessutom ett berg uppkallat efter sig i Alaska: Mount Brynteson. Efter den stora jordbävningen i San Francisco 1906 återvänder John Brynteson till Sverige som en av Europas rikaste män. Han fortsatte sin bana som framgångsrik affärsman fram till sin död 1959.

Här följer fler historier om svenska utvandrare som SvD-läsare tipsar om:

Annons
X
Annons
X
Foto: Okänd och Alamy Bild 1 av 1

Bild 3 av 27

Smålänning gav namn åt Bronx

Foto: Okänd och Alamy

Patrick Krekl skriver följande: "Spännande att läsa din artikel i SvD!!! Jag tycker också att Jonas Bronck skulle nämnas. Även om han kom redan omkring 1640 till Amerika. Han gav ändå namn till den kanske mest berömda stadsdelen i världen: BRONX i New York".

Jonas Bronck köpte 1639 en bit mark vid Harlem River. Jonas blev känd och respekterad genom att mäkla fred mellan indianerna och nybyggarna, och brodern Peter öppnade taverna och blev en förmögen affärsman. Han grundade 1663 The Bronck House i Coxsackie, som är en av USAs äldsta bevarade byggnader och numera tjänstgör som museum över Jonas och släkten Bronck. Släkten på Peters sida lever kvar än idag; författaren William Bronck tillhörde den. Att Jonas Bronck, som gav namn åt New York-stadsdelen, var en svensk emigrant, har varit känt i USA i över 30 år med bland annat reportage i New York Times. Men i Sverige har han varit i princip okänd. I fjol invigdes dock Jonas Bronck center i Sävsjö. Jonas Bronck dog ganska snart efter sitt markköp, men hans namn blev kvar för evigt i New Yorks historia. Mer om Jonas Broncks finns att läsa via denna länk.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 2

  Oscar Hedström med den första prototypen av Indian 1901.

  Foto: Okänd Bild 2 av 2

  Bild 4 av 27

  Lade grunden till mest sålda motorcykeln

  Hanna Svensson är en av flera som vill ha med Oscar Hedström på listan. Oscar, som föddes i Åkarp i Lönneberga socken 1871 var en av motorcykelmärket Indians grundare. Hedström byggde på egen hand märkets första prototyp 1901. Hans talanger som konstruktör gav de tidiga Indian-cyklarna ett rykte om att vara välbyggda och pålitliga, och var en starkt bidragande orsak till att Indian snabbt blev världens mest sålda motorcykel. Oscar Hedströms familj emigrerade till New York 1880 och bosatte sig i Brooklyn. Som ung pojke fick han en cykel av sin far. Vid 16 års ålder började han arbeta hos en urmakare, där han lärde sig hantera verkstadsmaskiner och metallarbete. Han blev sedan cykelkonstruktör och började han förse tandemcyklar med bensinmotorer. De motoriserade cyklar som fanns vid denna tid fungerade dåligt, men Hedströms konstruktion fick snabbt rykte om sig att vara pålitlig. Samarbetet mellan Hedström och en känd tävlingscyklist resulterade i Indian Motocycle Company. Hedströms konstruktion innebar en omedelbar succé för företaget. Tillverkningstoppen nåddes 1913 då 32 000 motorcyklar tillverkades – Indian var nu världens största motorcykeltillverkare.

  Oscar Hedström med den första prototypen av Indian 1901. Foto: Okänd
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 27

  Joe Hill – dömdes till döden

  Foto: TT

  Joe Hill är en annan i raden av utvandrande svenskar som gjorde avtryck i USA. Han föddes som Joel Emmanuel Hägglund 1879 i Gävle och emigrerade 1902. SvD-läsaren Esbjörn Sandin skriver följande: ”Mannen som aldrig dog”, Joe Hill, är en fackföreningshjälte och en av de i USA som banade väg för medborgarrättsrörelsens framgångar långt senare. Räknad som en av de mest inflytelserika protestsångarna i USA och inspirerade Bob Dylan, Joan Baez, Woody Guthrie m fl”.

  svenJoe Hills pappa dog i en arbetsplatsolycka, vilket gjorde valet att viga livet åt fackligt arbete logiskt. Joe Hill dömdes till döden för mord efter en mycket omdiskuterad rättegång. Många anser att han blev oskyldigt dömd. Han skadades av ett skott under mordkvällen. Enligt honom själv i gräl med en kvinna, men han vägrade konsekvent att vittna om vad han gjort mordkvällen. Joe Hill avrättades 1915. Hans öde har skildrats i filmer, sånger, böcker, operor och teatrar.

  Annons
  X
  Annons
  X

  John Fredrik Andersson.

  Bild 1 av 2

  William Matson.

  Foto: Okänd Bild 2 av 2

  Bild 6 av 27

  Byggde broar och blev stormrik

  John Fredrik Andersson.
  John Fredrik Andersson.

  Mats Linde vill lägga in John Fredrik Andersson bland namnen. Anderson var en **svensk var brobyggnadsingenjör som föddes i Jämshög i Blekinge som son till en torpare. 1869 utvandrade han till USA, där han fick anställning vid brobyggnadsarbeten i Nebraska. Han avancerade till förman och bedrev självstudier. Vid 35 års ålder hade han samlat en mindre förmögenhet och började då även att driva ingenjörsverksamhet. Tillsammans med en amerikansk ingenjör vid namn Barr firman bildade han firman Anderson & Barr. År 1898 återvände han till Sverige innan han åter flyttade till USA, där han bosatte sig i San Diego i Kalifornien".

  Grundade dominerande rederi

  William Matson. Foto: Okänd

  **Göran Eiler: **";Jag läste din artikel över utvandrare i USA. En som även borde vara med på listan är William Matson, född 1849 i Lysekil som Wilhelm Mattson. Som föräldralös 14-åring arbetade han sig över till New York och fortsatte sedan sjömansbanan på den amerikanska västkusten. Där grundade han The Matson Navigation Company som snart kom att dominera trafiken till Hawaii och hade stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen där. Rederiet existerar än i dag och namnet Matson är välkänt runt Stilla Havet, men relativt okänt i Europa".

  Annons
  X
  Annons
  X

  Gustav Nordenskiöld.

  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 7 av 27

  Räddade viktig plats från "amatörer"

  Gustav Nordenskiöld.
  Gustav Nordenskiöld. Foto: Okänd

  Ulf Hallgårde: ";Sommaren 2013 besökte jag och min hustru Mesa Verde en av USA:s viktigaste arkeologiska platser som övergavs av invånarna i slutet på 1200-talet och återupptäcktes 1888. På museet hyllas Gustav Nordenskiöld som visade hur en vetenskaplig utgrävning går till och därmed räddade fyndplatsen från amatörmässiga försök. Utan hans kunnande hade många fynd och iakttagelser aldrig gjorts. Även om han i tidens anda "räddade" många fynd som sedan hamnade i Finland".

  Gustav Nordenskiöld, som föddes i Stockholm, återvände till Sverige från Amerika och sysselsatte sig då med mineralogiska studier.

  Annons
  X
  Annons
  X

  August och Carl Larson.

  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 8 av 27

  Gitarrbröders namn lever vidare

  August och Carl Larson.
  August och Carl Larson. Foto: Okänd

  Håkan Axlund: ";Läste artikeln om svenskarna i USA och kände att jag måste slå ett slag för bröderna Larson. August och Carl närmare bestämt. De emigrerade från Sverige till Chicago i slutet av 1800-talet och var instrumentmakare till yrket. De tillverkade aldrig under eget namn men kvaliteten på deras byggen är numera nästan mytomspunnen. De var mycket innovativa för sin tid och patenterade en hel del uppfinningar. Bland annat var de långt före mer kända märken som Martin och Gibson med att sätta stålsträngar på gitarrerna (vid 1900-talets början var det tarmar som gällde). Deras gitarrer är i dag mycket eftertraktade och anses av många vara minst lika bra som tex förkrigs-Martin eller Gibson. Generellt blir träinstrument, om rätt byggda, bättre med tiden rent tonalt. Hoppas jag inspirerat till en artikel om dessa svenska "gitarrhjältar". Tack för en spännande artikel".

  Annons
  X
  Annons
  X

  Olof Nilsson Glim sådde ett frö till det som nu är Sun Maid.

  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 9 av 27

  Pastorer – och russinproducenter

  Olof Nilsson Glim sådde ett frö till det som nu är Sun Maid.
  Olof Nilsson Glim sådde ett frö till det som nu är Sun Maid. Foto: Okänd

  Per Ragnarson: "Jag fick ett mejl från Tor Persson i Houston om familjen Glim, som startade russinskrynklandet. Emigrantfamiljen Glim från Kilinge emigrerade 1888. I USA tog familjen namnet Glim och Nils Nilsson blev Nels Nelson Glim. Två ur släkten blev pastorer – Bengt och Olof – men de blev även odlare, med sitt arv från Göinge i bakgrunden. Med vingårdar och vinodling kunde de producera russin. Det välkända märket ”Sun Maid – naturliga russin från Kalifornien” emanerar från det företag som de grundade. Släktens vingård ägs nu av Associated Raisin Company".

  Annons
  X
  Annons
  X

  Justus. P. Sjöberg och hans jukebox.

  Foto: Okänd och Alamy Bild 1 av 1

  Bild 10 av 27

  Svensk bidrog till jukeboxen

  Justus. P. Sjöberg och hans jukebox.
  Justus. P. Sjöberg och hans jukebox. Foto: Okänd och Alamy

  Jani Turunen: "Jag läste med intresse din artikel om svenskar i USA och tänkte tipsa dig om Justus. P. Sjöberg som arbetade som pianomekaniker och grundade JP Seeburg Piano Company, företaget som så småningom kom att tillverka de klassiska Seeburg-jukeboxarna (känd från t ex början av tv-serien Happy Days eller Gänget och jag). Det stora genombrottet kom 1949 med den första maskinen som kunde spela upp till 50 dubbelsidiga skivor vilket gav ett utbud på 100 låtar. Sjöberg var, förutom chef för sitt företag, även ordförande i Svensk-Amerikanska handelskammaren och i Svensk-amerikanska ångbåtslinjen".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 11 av 27

  Vapentillverkare som gjorde avtryck

  Foto: Okänd

  Henrik Andrén är en annan av de SvD-läsare som tipsar om fler svenska utvandrare som gjorde avtryck i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Så här skriver han: ”Släkten Mossberg från Värmland driver fortfarande Mossberg and Sons, en vapentillverkare. Den äldsta familjeägda i USA och dessutom kända över större delen av världen”. Oscar F. Mossberg flyttade från Sverige 1886 och slog sig ner i Massachusetts. Tillsammans med sina två söner Iver och Harold grundade Oscar O.F. Mossberg & Sons 1919".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 12 av 27

  ”Rike Svenson” förste svensk i Texas

  Foto: Okänd

  Lars Östman tipsar också om ett namn (texten är ur ett brev som hans hustru skrivit): ";Sven Magnus Svenson från Barkaryd i Småland har sitt namn förknippat med Texas historia. Han blev 1836 den förste svenske immigranten som kom dit. Han gifte sig med en rik änka och ärvde så småningom en stor plantage, Finchley, som han döpte om till Lättarp efter familjegården i Sverige. Han köpte enorma tomter i Austin och byggde en ny plantage, Govalle (gå och valla). Han skapade ett mäktigt imperium av stora rancher. 1844 utvandrade Svensons morbror Svante Palm från Sverige. Han blev bokförare hos Svenson som då också ägde ett stort hotell, från 1850 till 1918, då det brann ned i Austins största brand. 1847 reste Svenson hem till Sverige. Han var absolut den förste ”agenten” som reste hem för att övertala sina landsmän att flytta till Amerika. Han var enormt framgångsrik och kallades ”rike Svenson”. 1848 kom 25 nya immigranter till Texas däribland Svensons mor och Palms bröder med familjer. Svenson fick flytta från Texas 1861 för han ville göra av med slaveriet i Texas. Han dog i New York 1894 som mångmiljonär!"

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: CEJ AB Bild 1 av 1

  Bild 13 av 27

  ”Hade betydelse för hela industrialiseringen”

  Foto: CEJ AB

  SvD-läsaren Bo Lennernäs tycker absolut att Carl Edvard Johansson ska vara med på listan bland svenska utvandrare som gjorde avtryck i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bo skriver så här: ”Störst av dem alla var ”Mått-Johan”. Han hade betydelse för hela industrialiseringen!!!”. Carl Edvard Johansson föddes 1864 på Frötuna bruk i Fellingsbro i Västmanland. Han var en svensk ingenjör och uppfinnare som uppfann den måttsats som gjorde löpandebandstillverkningen möjlig. Jonasson fick sitt första patent på en ”Måttsats för precisionsmåttagning” 1901 och 1907 började de första måttsatserna säljas på världsmarknaden. 1923 köper Fords skapare och ägare Henry Ford företaget och anställer C E Johansson. Välkänt är citatet från Cadillacs chef Henry Leland: Det är bara två människor jag lyfter min hatt för, Förenta Staternas president och herr Johansson från Sverige”. När Johansson tog pension som 74-åring och for hem till Sverige var han en aktad uppfinnare.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Den klassiska Golden Gate-bron under byggandet 1937.

  Foto: Rex Features Bild 1 av 3

  Åke Lindros, som i USA fick namnet Charles Lindros, dog under byggandet av Golden Gate-bron i San Francisco. Här i Kalmar före klivet till andra sidan Atlanten.

  Foto: Okänd Bild 2 av 3

  Åke Lindros.

  Foto: Okänd Bild 3 av 3

  Bild 14 av 27

  Svenskar dog när klassisk bro byggdes

  Den klassiska Golden Gate-bron under byggandet 1937.
  Den klassiska Golden Gate-bron under byggandet 1937. Foto: Rex Features

  Börje Lundvall mejlar om en bok som han skrivit om några okända utvandrare:_ "Angående svenska utvandrare till USA är det mindre känt att i den hittills enskilt värsta katastrofen i samband med brobygge, den vid Golden Gate-bron i San Francisco 17 februari 1937, var det två svenskar som omkom, och en tredje svensk som överlevde. En av de som omkom, Charles Lindros, var min stor-morbror, och jag har precis gett ut en bok om detta emigrantöde. Jag beskriver även de andra, och han som överlevde – Oskar Osberg – var den första (av ca 26 till dags dato) som har överlevt ett fritt fall från Golden Gate-bron ner i drickat. De här svenskarnas öde har så vitt jag vet aldrig återberättats i svenska tidningar eller böcker tidigare"_, skriver han.

  Åke Lindros, som i USA fick namnet Charles Lindros, dog under byggandet av Golden Gate-bron i San Francisco. Här i Kalmar före klivet till andra sidan Atlanten. Foto: Okänd

  Så här berättar Börje Lundvall vidare om denna okända dramatiska historia: ";Åke Lindros var en äventyrslysten och glad ung man från Småland. En svensk emigrant som blev en amerikansk hjälte – på ett tragiskt sätt. Lindros föddes 1906 i Söderköping, son till en rallare. Flera släktingar utvandrade till USA och som 19-åring utvandrade Åke Lindros till San Francisco med Svenska Amerikalinjens splitternya M/S Gripsholm, på dess jungfrufärd från Göteborg till New York. Men det var med minsta marginal Lindros lyckades emigrera till Amerika. Myndigheterna där hade sedan några år tillbaka börjat begränsa invandringen, och för 1925 var den tillåtna svenskkvoten nere i knappa 9 561".

  Åke Lindros. Foto: Okänd

  Börje Lundvall fortsätter: _"Det var svåra tider och Lindros reste runt för tillfälliga jobb som timmerman på byggen. Vid årskiftet 1936–1937 närmade sig det gigantiska bygget av Golden Gate-bron färdigställande. Ett av de återstående arbetsmomenten var att gjuta vägbanan i cement, och för det behövdes det stora mängder med timmermän för gjutformarna. Lindros var en av de lyckliga som fick jobbet. 17 februari 1937 arbetade han och 13 andra män på en plattform som var upphängd under brospannet. Plötsligt brast upphängningen och plattformen störtade ned i havet. Tio män, däribland 30-årige Lindros, omkom i olyckan. Fyra män överlevde, två av dem svårt skadade. Endast två av de omkomnas kroppar kunde bärgas, de övriga sögs ut i havet av de starka tidvattenströmmarna. Charles Lindros’ namn – som Åke Lindros kallade sig i Amerika – finns sedan dess för evigt ingraverat tillsammans med namnen på de övriga offren i den minnesplakett som sitter vid brons södra landfäste. Det var ytterligare två svenskar på den olycksaliga plattformen. Oscar Osberg, eller Åsberg som han hette i Sverige, överlevde mirakulöst fallet ner i havet. Under flera år efteråt omnämndes Osberg i tidningarna – i samband med självmordshoppare från bron – som den enda som hade överlevt ett fritt fall från bron ned i havet. Den tredje svensken på plattformen var Carl August Arthur Andersson, från Hillafällan i Hjälmseryd, Småland. Han tillhörde de förolyckade". _

  För dig som vill läsa mer finns mer information om boken här.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Harry Nyqvist

  Bild 1 av 1

  Bild 15 av 27

  Harry Nyquists upptäckter lever vidare

  Harry Nyqvist
  Harry Nyqvist

  Flera av er läsare vill ha med Harry Nyquist på listan och det håller jag helt med om. Så här skriver Karl-Henrik: "Harry Nyquists forskning och publikationer inom signalteori ligger till grund för hela den moderna informationstekniken såsom digitaltelefoni, CD-skivor och internetkommunikation".

  Robert Nordqvist är inne på samma spår: "Harry Nyquist, från Nilsby i Värmland, har haft stor betydelse för it utvecklingen samt utvecklingen av internet och fiber".

  Christian Olrog skriver så här: "Jag har alltid varit lite förvånad över att Nyquist inte uppmärksammats mer i vårt land. Nyquist anses ha lagt grunden till modern informationsteori och hans teorem används nog i nästan all elektronik runt om oss och det är ett centralt begrepp inom signalbehandling. Väldigt förenklat kan sägas att han runt 1928 kom fram till att man måste ha ett system som kan hantera information dubbelt så snabbt som man tänkt sig. Vill man kunna skicka en röksignal en gång per sekund så att mottagaren kan förstå det så måste man ha ett system som klarar två röksignaler per sekund… Annars blir det bara en oläsbar rökpelare, eller dimmigt.

  Man kan diskutera om det var en stor “upptäckt” eller ej – det var faktiskt flera oberoende som nosade på det ungefär samtidigt – icke desto mindre så är begrepp som “Nyquist frekvens” centrala begrepp inom väldigt många discipliner och hans teorem och ekvationer är applicerbara på allt från gammal analog telefoni till uppspelning av HiFi ljud från Spotify och design av EKG system och det är centralt inom trådlös kommunikation inkl Wifi, 4G och 5G och kan även användas för att beskriva Moiré mönster i bilder.

  Hans ekvationer rörande kontrollsystem kan användas för att visa att både den 1:a och den 2:a JAS 39 Gripen kraschen inträffade (så kallad Pilot Induced Oscillation) pga reglersystem kedjan ink pilot var för långsamma och kom 180 grader ur fas, och kan t.ex. hjälpa en tillverkare av ABS bromssystem att bestämma hur snabb kontrollenheten måste vara för att inte något motsvarande skall hända där. Nyquists teorem är inbäddade överallt i vår vardag helt enkelt – men bortsett från en del ingenjörer (som troligen kommer höra namnet i utbildning även om 1000 år) så verkar han i stort okänd".

  Annons
  X
  Annons
  X

  John W Nordström 1921.

  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 16 av 27

  Blev rik under guldruschen

  John W Nordström 1921.
  John W Nordström 1921. Foto: Okänd

  Emma Johansson skriver följande: _”Läste precis din artikel om svenskar som gjort avtryck i USA. Väldigt intressant läsning! Värd att nämnas är John W. Nordstrom som grundade kända varuhuskedjan Nordstrom”. _

  John W. Nordstrom (1871–1963) föddes i Alvik utanför Luleå och emigrerade till USA vid 16 års ålder. Han blev rik under guldruschen och startade 1901 firman Wallin & Nordström tillsammans med en annan svenskättling Carl F. Kedjan växte sedan till en landsomfattande kedja.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 17 av 27

  ”Undvek att bjuda in Strindberg”

  Foto: Okänd

  SvD-läsaren Brita Måhlen tipsar om Gustav Eisen. Så här skriver hon: ”En märklig, känd man jag kan tipsa om är botanikern Gustaf Eisen, (i USA Gustavus Eisen) som kom till USA på stipendium från Uppsala universitet. Han är mer känd där än här. Strindberg har skildrat honom i novellen ”Ensittaren”. (Varför han undvek att bjuda in den radikale Strindberg var för att han som borgarpojke hade egen hushållerska, och ville dölja detta.) De var klasskamrater och Strindberg tog starka inryck av Eisen, både vad beträffar skrivande, kemiska experiment, måleri etc. Eisen inrättade ”Seqoya National Park” och ligger begraven där på Mount Eisen. Vidare startade han Sunmaid Raisins och vin- och fruktgårdar i Californien. Han hämtade en stekel från Turkiet för att kunna befrukta sina fikonodlingar i USA. Naturhistoriska muséet i San Francisco var hans skapelse. Det störtade samman under jordbävningen 1906. Lyckligtvis var han då i Rom. Resor företog han bl.a. till Guatemala där han umgicks med indianerna och målade av deras handvävda textilier. Mycket av hans bilder finns på museum i Sverige, framför allt avmålningar av antika pärlor”, skriver Brita Måhlen.

  Lennart Davidsson tipsar om Malte Lieven Stjerngranat som 1898 reste till USA, där han utan egentlig utbildning lyckades bli erkänd som ingenjör och blev en framgångsrik tavelkonservator: "Du borde ta med historien om Malte Lieven Stjerngranat från Aneby som lämnade hembygden och fästmö med bara en lapp "åkt till Amerika". Han bestämde sig för att inte hänge sig åt något så trivialt som arbete, men väl att kurtisera damer med pengar. Gifte sig med en rik byggmästardotter – flyttade till Aneby – och byggde slottet "Stjärnehov" för hennes pengar. Reste bland annat till Egypten och blev fascinerad av pyramiderna, och sedemera byggde en egen minipyramid som sin och familjens grav. Han kurtiserade även en rik änka från Ängelholm och gick i bräschen för Ängelholms hembygdspark. Han hade även ihop det med en holländska som byggde ett mindre slott intill Stjärnehov. Han var USA:s fanbärare vid OS invigningen i Stockholm. När han åkte järnväg från Stockholm drog han i nödbromsen så att han kunde stiga av "hemma" och lät sedemera uppföra en egen privatstation, som dessvärre revs av SJ någon gång på 60-talet. Han fick även storbönderna att bygga ett konserthus i Aneby i stil Vita huset".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: OKÄND Bild 1 av 1

  Bild 18 av 27

  Foto: OKÄND

  2015 var det 100 år sedan svenskfödde Alexander Samuelsson var med och formgav den kurviga Coca-Cola-flaskan. Han är en av många utvandrande svenskar som under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet gjorde avtryck i USA. Alexander Samuelsson hade arbetat vid Surte glasbruk norr om Göteborg innan han emigrerade till USA 1883. Han var 1915 med och formgav Coca-Cola-flaskan på ett glasbruk i Terre Haute, Illinois. Samuelsson var en hög chef på Chapman Root Bottling och hans namn står på patentet, även om det egentligen ska ha varit Earl R Deans som kom på designen. Hur som helst blev ingen av dem rik på formgivningen. I stället var det företagets ägare Chapman J Root som blev mångmiljonär. Flaskan – formad med en kakaoböna som förebild – blev en av världens mest kända varuförpackningar. Det som ansågs genialt med flaskan var att den var greppvänlig, hade ett eget utseende och att glaset inte splittrades när flaskan tappades. Flaskan fanns inledningsvis i en blå, en grön och en glasklar variant. Med åren har flaskans form blivit smalare.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: OKÄND Bild 1 av 1

  Bild 19 av 27

  Foto: OKÄND

  **Mary Anderson. **1888 emigrerade Mary Anderson från Lidköping. Hon svarade före en svårslagen karriär och blev president FD Roosevelts och ytterligare fyra presidenters medarbetare. Hennes karriär har bland annat beskrivits av Jan-Ewert Strömbäck i en text på SvD:s Under Strecket. ”År 1935 placerade feministen Carrie Chapman denna kvinna som en av de tio mest framstående kvinnorna i USA. Det torde inte vara någon överdrift att påstå att Mary vid tidpunkten var den mest framstående av alla svenskamerikanska kvinnor, periodvis i USA mer berömd än Greta Garbo, ändå så okänd i Sverige. Hon är veterligen den svenskamerikanska kvinna som gått längst i facklig och politisk karriär i USA”, skriver han. Mary Anderson (1872–1964) blev chef för Kvinnobyrån vid arbetsmarknadsdepartementet och innehade detta ämbete under 24 år.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 20 av 27

  Foto: AP

  Fred Lundin. Denne mycket specielle svensk (syns på den vänstra kornigare bilden) emigrerade med sin familj från byn Västra Tollstad i Östergötland till USA 1880. Som 13-åring började han sälja tidningar och borsta skor i Chicagos gathörn. Innan Fred Lundin var 20 år hade han etablerat sig som tillverkare av Juniper Ale – ett slags enbärsdricka, framställt av ett recept från hans hemsocken i Sverige. Fred Lundin blev förmögen på denna dryck. Fred Lundin inledde en framgångsrik politisk karriär 1893. Han satt med i USA:s kongress i början av 1900-talet. Svenske författaren Jan-Olof ”Jolo” Olsson beskrev på 1950-talet Fred Lundin som ”den osynliga kraften och makten bakom det republikanska partiet. Lundin behärskade alla utnämningar i Chicago, de flesta i staten Illinois, några i förvaltningen i Washington”, skrev Jan-Olof Olsson. Fred Lundin – som enligt ”Jolo” utmärkte sig med tovigt halmgult hår och bondväst – har beskrivits som den svenskamerikan som ”bakom kulisserna” ska ha styrt i Chicago i början på 1900-talet, innan den kända maffiabossen Al Capone (den högra bilden ovan) tog över makten 1922. Detta dementerade dock Fred mot slutet av sitt liv i en av få intervjuer: ”Jag har aldrig varit särskilt intresserad av politik och har aldrig haft något inflytande. Jag har aldrig varit annat än en poor Swede i hela mitt liv”.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 21 av 27

  Foto: AP

  **Andrew Lanquist. **I början av 1900-talet var faktiskt Chicago Sveriges ”andra stad” med omkring 100 000 utvandrade svenskar. I Stockholm bodde fler svenskar, men det bodde faktiskt fler svenskfödda i Chicago än i Göteborg och övriga svenska städer. En av de mest kända svenska utvandrarna som slog ner bopålarna i Chicago var västgöten Andrew Lanquist. Han var byggherren bakom en av stadens första skykrapor, Monon Building, byggd 1891. Han låg även bakom Wrigley Building som när den byggdes 1922 blev Chicagos högsta byggnad.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: OKÄND Bild 1 av 1

  Bild 22 av 27

  Foto: OKÄND

  **Peter Aron Aronsson och Gideon Sundbäck. **Det första blixtlåset patenterades redan 1851 av den amerikanske symaskinskonstruktören Elias Howe. Det var dock två svenskamerikaner som utvecklade blixtlåset så att det blev fullt praktiskt användbart: Peter Aron Aronsson och svärsonen Gideon Sundbäck. Aronsson föddes i Nora och började 1903 på en firma som tillverkade blixtlås i Hoboken, New Jersey. Sundbäck föddes på en gård utanför Jönköping och emigrerade till USA 1905. Sundbäck byggde upp den världsledande blixtlåsfabriken Talon i Meadville, Pennsylvania.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: OKÄND Bild 1 av 1

  Bild 23 av 27

  Foto: OKÄND

  **Eric Wickman. **Martis Jerk föddes 1887 i Våmhus, men bytte namn till Eric Wickman efter att ha utvandrat till Hibbing, Minnesota 1905. Han kom att starta världsberömda bussföretaget Greyhound Lines. Det började med att han blev delägare i en sjusitsig Hupmobile och började mot ersättning skjutsa sina kollegor mellan hemorten och arbetet på en gruva. 1914 öppnade han sin första busslinje mellan Hibbing och Alice. Senare grundade han alltså Greyhound Lines och i nyhetsmagasinet Times beskrivs han 1930 som USA:s busskung: ”En storvuxen bredaxlad man som har kvar sin svenska brytning”.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: OKÄND Bild 1 av 1

  Bild 24 av 27

  Foto: OKÄND

  **John Ericsson. **Propellerns och pansarskeppets pionjär föddes 1803 i gruvorten Långbanshyttan i Värmland. Tidigt visade John Ericsson teknisk begåvning och redan som elvaåring arbetade han på ritkontoret vid bygget av Göta Kanal. Han kom till USA 1839 och byggde 1843 det propellerdrivna krigsfartyget Princeton. Samma år tävlade Princeton mot en av tidens mest kända fartyg, den brittiska hjulångaren Great Western. Princeton vann och John Ericssons propeller hyllades I USA. Mest känd är John som en av uppfinnarna till propellern och som konstruktör av skeppet USS Monitor. Trots sitt världsrykte levde John Ericsson väldigt enkelt och bodde i sin lilla lägenhet i New York fram till sin död 1889.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Gunnar Widforss.

  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 25 av 27

  Gunnar Widforss.
  Gunnar Widforss. Foto: Okänd

  Jan Thomasson vill tipsa om konstnären Gunnar Widforss: "Han föddes i Stockholm 1879, son till den kände jakt- och vapenhandlaren Widforss. Efter faderns död 1905 reser han till USA men det går inte så bra, så han återvänder till Europa. Börjar nå framgångar, men väljer att 42 år gammal åka över igen, hamnar i Kalifornien. Framför allt verkar han i början i Yosemite National Park. Uppmärksammas och blir hovmålare för US National Park Service. Dör i hjärtinfarkt 1934. Kallas de amerikanska nationalparkernas målare och en plats vid Grand Canyon är uppkallad efter honom. Minnespunkten heter Widforss Point. Hans tavlor säljs i dag på auktioner för hundratusentals kronor".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 26 av 27

  Foto: Okänd

  **Örjan Bäckström: **"Carl Strandlund, som föddes i Sverige 1899 och utvandrade med sin familj till Amerika, hade över 150 egna patent, bland annat gummihjul till traktorer. Senare var han konstruktör och tillverkare av de unika Lustronhusen som var byggsatser i emaljerad stålplåt. De flesta av de cirka 2500 Lustronhus som tillverkades lär fortfarande finnas kvar. En mycket intressant dokumentär om honom visades på SVT för kanske 8–10 år sedan. Carl Strandlund hade tydligen under en period stort inflytande i USA men verkar i dag vara ganska bortglömd".

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Okänd Bild 1 av 1

  Bild 27 av 27

  Foto: Okänd

  Hans Einar Engström: ”Ernest Estwing, dvs Ernst Johansson från Södvik/Persnäs på Öland, åkte 16 år gammal år 1900, över till Rockford Ill. där han grundade Estwing Manufactoring Company, som säljer precisionshammare över hela världen. Googla ”Estwing” som är en översättning av östra huset på gården där han växte upp”.

  Läsaren Nick Marinkovich har gjort en interaktiv karta som visualiserar den svenska utvandringen till USA från början av 1850 fram till 1960-talet. Ni kan ta del av den här. Så här skriver Nick: "Kartan ger dig en unik överblick över resan våra svenska förfäder tog över 100 år sedan då du kan gå genom olika tidsperioder för att se storleken på de svenska migranterna i USA per stat. Du kan även jämföra siffrorna med våra nordiska grannar – Norge, Finland och Danmark".

  Om någon annan av er läsare har exempel på svenska utvandrare, som gjorde avtryck i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet, får ni gärna mejla till johan.lindberg@svd.se. Gärna svenska kvinnor som gjort avtryck – tyvärr är de mer osynliga i historieböckerna trots att många gjorde stora insatser.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X