Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Hynek Pallas: Svensk öppenhet populistiskt vapen i Prag

”Vad ska vi göra? Vad kan vi dra för lärdomar av Sverige?” Det är tropisk natt i värmeböljans Centraleuropa och författarinnan som driver min kvarterskrog ställer frågan som de senaste månaderna blivit allt mer frekvent när jag är hemma i Prag.

Samma dag har det demonstrerats mot flyktingkvoter på Václavplatsen. Under våren har populistiska tongångar mot människor i nöd blivit politiskt allmängods. Nyligen sa Tjeckiens president att EU måste stärka sin gräns. Annars får man stänga den tjeckiska – militärt.

**Jag intervjuas om **Sverige av en vänstertidning. De är desperata. Ändå är utgångspunkten inte vad vi gör rätt, utan vad de antar att vi gör fel: varför är Sverige rasistiskt, varför brinner de segregerade förorterna? Frågeformuleringar med bakgrund i tjeckiska mainstreammedier. Medan jag gräver mig ur gropen tvingas jag omdefiniera mycket som påstås i Sverige, även av mig själv.

Annons
X

”Nej”, förklarar jag, ”det är omöjligt att jämföra svenska förorter med dem där romerna lever i Tjeckien.” Säger jag ”segregation”, då tappar ordet betydelse när det ställs mot deras verklighet. Och om jag säger att Sverige är ”rasistiskt”, hur ska jag benämna en tjeckisk intervju med Slovakiens utrikesminister där han förklarar att man i Centraleuropa ”inte som i Nordeuropa är vana vid rasblandning”? Ett helt vanligt påstående som passerar okommenterat.

**Jag vet att **begrepp som rasism ska ses i specifika, nationella, sammanhang. Samtidigt ingår vi i ett Europa som gemensamt måste hitta en humanistisk flyktingpolitik: förslagsvis skrota Dublinförordningen och skapa ett kvotsystem.

Jag ser hur argument från vänster – ”kulturell appropriering är rasism!” – liksom höger utnyttjas i länder som knappt lärt sig att gå i frågan. Hur de ger ett symbolvärde svenskar inte kan föreställa sig. Ett exempel serverades efter det att TT, påhejade av ledarskribenter, ansåg att Ikea-förövarnas nationalitet var viktig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dagen därpå bildsatte en tjeckisk nyhetssajt med blågul flagga och placerade dådet i en kontext av svensk invandring. Så vänds det som förr signalerade öppenhet till att bli populisters vapen. ”Se hur det går för feministerna och antirasisterna i norr!”

  Det går rätt bra. Befolkningen i EU-landet som tar emot flest flyktingar per capita är enligt juli månads Eurobarometer unionens mest positiva till utomeuropeisk invandring. Medan Tjeckien, med 789 asylsökande under årets första sex månader, är kontinentens mörkaste horisont: 81 procent svarar negativt där 66 procent av svenskarna är positiva.

  I Pragnattens hetta förklarar jag därför att jag är tacksam över civiliserade svenska debatter och över att våra politiker inte är fega populister. Att vi förstås ska bekämpa rasistiska uttryck, men att den situation vi ännu har vore en våt dröm för mina tjeckiska vänner.

  Tjeckerna måste få en vettig blick på världen utanför, men det gäller också Sverige. Vi måste ha perspektiv på begreppen. För det här är en avgörande fråga som vi måste kunna kommunicera över gränserna – om inte Europa ska gå åt helvete.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X