Annons
X
Annons
X

Svensk nynazist deltar i striderna

När måndagens nyhet kom om att en svensk kidnappats i Ukraina förekom spekulationer om att det var en stridande som bortförts. Det var det inte. Däremot finns det svenska soldater i Ukraina. Mikael Skillt är en av dem.

[object Object]
Det är i frivilligbataljonen Azov som svensken Mikael Skillt ingår. Foto: REUTERS OCH PRIVAT

– Mitt mål är ett vitt Ukraina. Jag är nationalist och jag vill att vita européer ska finnas kvar i Europa, säger Mikael Skillt från Sundsvall. SvD når honom per telefon där han befinner sig tillsammans med Azovbataljonen någonstans utanför Donetsk.

Skillt är medlem i det svenska nynazistiska Svenskarnas parti. Sedan februari befinner han sig i Ukraina. Nu ingår han i Azovbataljonen och leder en spaningsgrupp utanför Donetsk.

– Jag är också insatschef för en mindre grupp som utför gripanden. Vi letar upp och griper personer som har samarbetat med separatisterna.

Annons
X

Hur vet ni vilka de är?

– Vi får information om dem av vårt eget underrättelseväsende och av andra källor.

Hur kommunicerar du med lokalbefolkningen?

– Ofta har jag tolk. Jag förstår en del ryska, men jag talar inte språket själv. Jag kan bara kommandon som ”stanna”, ”ner på knä”, ”händerna bakom huvudet”.

Enligt BBC har separatisterna satt ett pris på nästan 7 000 dollar på Skillts huvud. Han förekommer också flitigt i ryska medier och har visats upp i rysk tv som ett exempel på utländska frivilliga i ukrainsk tjänst. Skillt har varit kontrakterad inom svenska försvaret i sex år, bland annat som spaningssoldat och skarpskytt i NB 21 i Norrland.

– Jag använder min egen svenska uniform här, jag föredrar den även om de har delat ut uniformer. Vi har också tilldelats vapen.

Azov är en frivilligbataljon som lyder under ukrainska inrikesministeriet. Befälhavare är Andrij Belitskij, som också leder en organisation vid namn Sociala nationalförsamlingen. Organisationens mål är bland annat att ”vita rasen ska frigöras från det internationella kapitalet” och att ”sexuella perversioner och kontakter mellan raserna” straffas.

**Frivilliga förekommer **på bägge sidor av konflikten. Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att det ironiska är att Skillt lika gärna skulle kunna kriga i separatisternas led.

– Högerextremister finns på bägge sidor. Bland dem som slåss för separatisterna finns ryska nationalister av samma slag som Skillt. Det är inte mycket som skiljer dem åt, säger Westerlund.

Till den proryska separatist- sidan anländer folk från Ryssland och norra Kaukasien – tjetjener, ingusjier, ryska afghanistanveteraner. Till den ukrainska sidan kommer frivilliga från bland annat Sverige, Ungern och Bulgarien, enligt SvD.s källor.

Ukrainska myndigheter har kategoriskt avvisat påståenden om att utländska högerextremister krigar i de ukrainska frivilligbataljonerna. När BBC nyligen frågade Anton Gerasjtjenko, rådgivare på inrikesministeriet, om detta blev han upprörd.

– Sociala nationalförsamlingen är inte nynazister utan ukrainska patrioter. De riskerar sina liv medan rika européer bara snackar utan att göra något, säger Anton Gerasjtjenko till BBC.

Jag frågar Skillt hur han själv skulle beskriva sin ideologi.

– Givetvis har jag ett etniskt perspektiv på det här kriget. På den proryska sidan finns georgier och personer från Mellanöstern. Om Ryssland vinner det här kriget finns inget som hindrar dem från att fortsätta komma till Ukraina.

Skillt tycker också att Ukrainas stora judiska minoritet borde lämna landet eftersom han inte räknar den som vit.

Hur många utländska frivilliga är med i Azovbataljonen?

– Det får jag inte säga. Men jag är inte ensam. Vi som är här har kommit frivilligt. Ryssarna påstår att vi får betalt, men vi får inte en krona. Bara mat, kläder och utrustning.

Hur länge tänker du stanna?

– Tills det är över. Eventuellt tar jag en paus över vintern och åker till Syrien för att kriga där.

I presidentvalet i Ukraina, som hölls i maj, fick extremhögern endast några få procent av rösterna.

Annons
Annons
X

Det är i frivilligbataljonen Azov som svensken Mikael Skillt ingår.

Foto: REUTERS OCH PRIVAT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X