Annons
X
Annons
X

Svensk nekad utresa från Egypten

En svensk medborgare hålls kvar i Egypten efter att egyptiska myndigheter nekat honom utresa. Ambassaden i Kairo känner inte till vad mannen anklagas för.

I måndags
eftermiddag hindrades en svensk medborgare i 65-årsåldern från att resa ut ur Egypten. Enligt Sveriges ambassadör i Kairo, Malin Kärre, fick mannen beskedet i samband med säkerhetskontrollen på flygplatsen inför en avgång till Cypern.

– Hans fru fick gå igenom, men de sade att han var tvungen att gå åt sidan, och sedan konstaterades att det fanns en anmärkning på honom, och den kunde bara hävas i domstol, säger Malin Kärre.

Mannen fick behålla sitt pass och har inte frihetsberövats efter att han nekades utresa, utan bor kvar hos vänner i landet.

Annons
X

Under onsdagen ska ambassadpersonal följa mannen till domstol för att ta reda på om han kan få utreseförbudet hävt. Varken mannen själv eller ambassaden har fått veta vilken typ av anmärkning som fanns mot mannen, eller om mannen anklagas för något brott.

En källa till den engelskspråkiga tidningen
Egypt Independent, säger att den svenske medborgaren ska ha stött en organisation som stödjer uppbyggnaden av kyrkor.

Enligt Kärre arbetar 65-åringen på en kristen välgörenhetsorganisation med säte på Cypern, och besöker Egypten ungefär en gång i månaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Själva projektet han håller på med verkar vara väldigt oskyldigt. Det har varit alfabetisering och liknande, säger Malin Kärre.

  Enligt ambassaden är det väldigt ovanligt att en svensk medborgare nekas utresa från Egypten. Under senare tid har dock ett antal europeiska medborgare nekats utresa, som då även fått sina pass beslagtagna.

  – Det är första gången för oss som en svensk inte får resa ut, säger Kärre.

  Det egyptiska åklagarväsendet som lyder under militärstyret har nyligen åtalat 43 medlemmar i frivilligorganisationer, däribland 29 utländska medborgare, för föregiven illegal finansiering av egyptiska organisationer. Bland de åtalade finns personer som är verksamma inom tyska Konrad Adenauer-stiftelsen, Freedom House samt de båda amerikanska partianknutna International Republican Institute samt National Democratic Institute.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X