”Svensk Natooption – ett steg i rättan tid”

En bild från oktober 2018 då svenska soldater deltog i en stor Natoövning i Norge vid namn Trident Juncture 18.
En bild från oktober 2018 då svenska soldater deltog i en stor Natoövning i Norge vid namn Trident Juncture 18. Foto: Tomas Bengtsson/TT

Ett svenskt Natomedlemskap skulle vara ett starkt bidrag till fred och säkerhet i det nordisk-baltiska området. En Natooption når inte ända fram men sänder politiska signaler som höjer den krigsavhållande effekten, skriver debattörer. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Svensk säkerhets- och försvarspolitik har blivit alltmer realistisk. Tydligt uttalas att militärt angrepp inte kan uteslutas, och den ogrundade tanken att vi hade tio års nådatid som tillät en strategisk time-out har skrotats. Solidaritet har ersatt neutralitet.

Sverige har i modern tid aldrig haft förmåga att ensamt motstå angrepp från en stormakt. Även det kalla krigets starka försvar skulle bara ha kunnat skapa tid för hjälp från Nato vid ett sovjetiskt angrepp. Om detta fick man av olika skäl inte tala högt. Detta tabu övergavs när i det nya millenniet ett möjligt ryskt hot i en osäker framtid inte längre kunde uteslutas och vårt eget försvar alldeles uppenbart var otillräckligt. Försvar i samverkan med andra blev inriktningen.

Annons
Annons
Annons