Svensk nationalbuffé

6 juni En sommarbuffé att fira nationaldagen med lagar en av Sveriges skickligaste kockar till SvD:s läsare. Det är svenska smaker med sommartoner i rätter som är både lätta och snabbt gjorda.

Under strecket
Publicerad
Annons

Oaxen skärgårdskrog utsågs i våras till Sveriges bästa krog i den nya svenska restaurangguiden White. Så vad kan passa bättre än att krögaren Magnus Ek hjälper oss med passande mat till nationaldagen. Han har komponerat en liten buffé med väl igenkännbara svenska smaker men kombinerade på nytt sätt.
Detta är elfte säsongen som Agneta Green och Magnus Ek driver sin krog på Oaxen i Sörmlands skärgård. De har satsat målmedvetet på mat av högsta kvalitet gjord av råvaror som helst är lokalproducerade. Mejerivaror från Järna, kött från utvalda gårdar och grönsaker från den egna köksträdgården, ja till och med vissa ogräs kan platsa i salladen. Bakom den vackra disponentvillan med en bedårande utsikt över Himmerfjärden odlas också den malört som tillsammans med öns egna bin smaksätter Oaxens egen honungsbäsk.

Samma omsorg om detaljer ligger också bakom urvalet till vinkällaren, för att inte tala om de exklusiva teer, som kan avsluta den läckra måltiden på Oaxen. Där finns ovanliga oolong-teer och de sällsynta
puer-teerna med minst tio års lagringstid, alla med sina speciella egenskaper.
Just nu byggs det för fullt vid bryggan nedanför krogen. Vid midsommar skall en ny utomhusservering stå färdig och i det som tidigare varit både likbod och pumphus skall båtfarare kunna köpa med sig lite enklare mat på vägen ut mot natthamnen.
Kan ETT vin verkligen funka bra till denna blandade buffé? Kanske inte klockrent men det blir ju så besvärligt att servera fem viner. Välj ett vin från Alsace. Gärna på druvan riesling och gärna med lite fruktsötma. Kanon till både sill, senapssås, salta skinkor och ricottakräm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons