Annons

Svensk MP-politiker: ”Spansk polis slår gamla”

Den spanska regeringen har gått för långt i försöken att stoppa den förbjudna folkomröstningen i Katalonien, anser en svensk EU-parlamentariker som besökt flera vallokaler.
Den spanska regeringen har gått för långt i försöken att stoppa den förbjudna folkomröstningen i Katalonien, anser en svensk EU-parlamentariker som besökt flera vallokaler. Foto: Francisco Seco/AP/TT

– De slår unga, de slår gamla, de slår vem som helst!

Svenska EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) är djupt upprörd över hur den spanska polisen agerar för att hindra människor från att rösta i Katalonien.

Under strecket
TT
Publicerad

Bodil Valero har under dagen besökt vallokaler på olika platser i den spanska regionen, som medlem av en internationell grupp inbjuden av Diplocat, ett regionråd med representanter från både offentlig och privat sektor.

– Jag trodde faktiskt inte att de skulle gå såhär långt. En stat som är med i EU kan inte bete sig på det här sättet. Guardia civil är ju faktiskt en militärpolis, det är inte vilken polis som helst. Och i EU-fördraget står att man inte får använda militär mot sin egen befolkning, säger hon i telefon till TT från staden Solsona, cirka 12 mil norr om Barcelona.

Annons
Annons
Annons