X
Annons
X

Svensk Mjölk varnar för överkonsumtion

Även Svensk Mjölk avråder nu ifrån allt för hög och ensidig konsumtion av mejeriprodukter på grund av risken för prostatacancer. Samtidigt betonas att mjölk är hälsosamt och att få män kommer upp i riskabla nivåer.

undefined
Foto: COLOURBOX

Svenska män hör till de mest drabbade i världen av prostatacancer. SvD:s artikelserie har visat att 37 av de 42 studier som sedan 1977 undersökt en möjlig koppling till kalcium och mejerivaror verkligen har sett ett sådant samband.

– Mjölk är ett hälsosamt livsmedel men det är alltid bäst att äta varierat och inte överdriva åt något håll, säger Helena Lindmark Månsson som är professor i mjölkkvalitet och nutrition och företräder Svensk Mjölk.

Liksom Livsmedelsverket följer Svensk Mjölk de rekommendationer som lämnas av Världscancerforskningsfonden, WCRF.

Annons
X

– De menar att det finns ett troligt samband med kalcium i kosten vid nivåer över 1500 milligram, vilket motsvarar kalciuminnehållet i 1,25 liter mjölk. Enligt våra siffror ligger snittkonsumtionen av mjölk på 2,5 dl per person och dag vilket är långt under den nivån och under den halvliter mjölk som Livsmedelsverket rekommenderar, säger Helena Lindmark Månsson

På Svensk Mjölks hemsida fanns fram till igår en rubrik som löd: Är det farligt att dricka mycket mjölk? Svaret: ”Nej, det finns inga undersökningar eller erfarenheter som visar på någon risk förknippad med hög mjölkkonsumtionen.”

– Jo, vi har noterat det. Det kommer att ändras och det pågår just nu.

Vad kommer det att stå istället?

– Jag vill inte låsa mig vid en formulering just nu, men ungefär det vi talat om. Att det är viktigt att variera kosten och inte överdriva konsumtionen. WCRF gör otroligt väl genomarbetade analyser som inte går att ifrågasätta. Samtidigt är det viktigt att nämna att mjölk har många positiva effekter på hälsan. En kost med mycket mjölk anses till exempel av WCRF skydda mot tjock- och ändtarmscancer.

Helena Lindmark Månsson menar att SvD:s kartläggning belyser att det finns behov av mer forskning för att klarlägga riskerna vid intag som kraftigt överskrider Livsmedelsverkets rekommendation att dricka en halv liter mjölk om dagen. Det gäller inte minst hypotesen att det är en obalans mellan kalcium och D-vitamin som bidrar till aggressiv prostatacancer.

I USA höjdes nyligen rekommendationen kraftigt för D-vitamin som skyddar cellerna i prostatan. I Sverige väntas motsvarande höjning nästa år. Under det mörka vinterhalvåret får svenskar knappt i sig något D-vitamin alls från solen och problemet har förvärrats av att allt färre arbetar utomhus. Det D-vitamin som tillsätts i lättmjölk och mellanmjölk utgår ifrån gamla rekommendationer och är en ganska låg dos.

Kan de bli aktuellt att öka tillskottet av D-vitamin i mjölken?

– Det skulle kunna vara en väg att gå, men det är för tidigt att säga, säger Helena Lindmark Månsson.

LÄS MER:
Mjölk trolig orsak till prostatacancer

LÄS MER:
”Kalcium har den nästa högsta riskmarkören”

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X