Annons

Svensk miljardindustri håller andan

Båtmässan Allt för sjön börjar i Älvsjö i helgen.
Båtmässan Allt för sjön börjar i Älvsjö i helgen. Foto: Tomas Oneborg

Inställda mässor och spel inför tomma läktare. Det är mardrömmen för den svenska mäss- och evenemangsbranschen. Hittills är det få evenemang i Sverige som har ställts in. Men corona kan i värsta fall få stora ekonomiska konsekvenser för besöksnäringsbranschen, enligt Svenska Mässan.

Under strecket
Publicerad

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön, berättar att en del utställare säger till sin personal att inte skaka hand med kunderna.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Runt om i Europa ställs flera mässor och evenemang nu in: Bilmässan i Geneve och telekommässan Mobile World Congress (MWC) i Barcelona för att ta två exempel. Det sedan regeringarna i Frankrike och Schweiz har beslutat att tillfälligt förbjuda folksamlingar på mer än 5 000 personer respektive 1000 personer.

Sverige har hittills valt en annan väg. Men om stora mässor eller evenemang i Sverige börjar ställas in på grund av oro för corona kommer det snabbt att handla om mycket stora pengar. Mäss- och evenemangsbranschen är en miljardindustri, där de fem stora arrangörerna omsatte närmare tre miljarder kronor 2018, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Annons
Annons
Annons