Annons
X
Annons
X

Svensk militär på väg till Irak

Svensk militär kan vara på plats i Irak för att delta i koalitionen mot Islamiska staten redan före sommaren, uppger källor i regeringskansliet för SvD. Säkerhets­polisen bekräftar också att en extra analys gjorts för hur det påverkar hotbilden mot landet. Enligt terrorexperten Hans Brun på Kings college ökar nu risken för attentat i Sverige.

Kriget i Syrien
Peshmergastyrkorna som stider mot IS ska nu få svensk hjälp.
Peshmergastyrkorna som stider mot IS ska nu få svensk hjälp. Foto: NIKLAS MELTIO

**Sedan tidigare **har det varit klart att Sverige ska delta med utbildningsinsatser i den USA-ledda koalition som bekämpar terrorgruppen Islamiska staten.

Nu kan SvD avslöja att svenska soldater kan finnas på plats i Irak redan före sommaren. Enligt källor i regeringskansliet förbereds nu ett förslag från regeringen som kan ligga på riksdagens bord redan i april.

Om propositionen klubbas av riksdagen ska den svenska styrkan med mycket kort varsel kunna ställas på resande fot och då vara på plats redan innan sommaren i området runt staden Erbil i norra Irak.

Annons
X

I det nuvarande förslaget erfar också SvD att det handlar om en utökad styrka – upp till 30 individer – i stället för det 20-tal som tidigare varit känt. Uppgiften för de svenska militärerna kommer att handla om att utbilda kurdiska peshmerga-soldater i norra Irak.

**Och Försvarsmakten **har påbörjat planeringen.

”Vi har fått i uppdrag av regeringen att planera och vidta förberedelser för ett eventuellt svenskt militärt utbildningsbidrag till koalitionen mot ISIL (annan benämning på IS). Just nu pågår beredning och analys av uppgiften”, skriver Philip Simon, presschef i Försvarsmakten i ett sms.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenska myndigheter är fåordiga om insatsen i Irak men enligt uppgifter till SvD kan insatsen komma att ske i nära samarbete med Sveriges nya bundsförvant på försvarsområdet, det vill säga Finland.

  – Vi kommer också att sända utbildare till Erbil-området i Kurdistan och jag har också fått bekräftat att svenskarna har liknande planer, vi har utbytt information efter vägens gång, säger Carl Haglund, försvarsminister i Finland, till Svenska Dagbladet.

  ”Det är mycket möjligt att vi också kommer att samarbeta på plats”
  Finlands försvarsminister Carl Haglund om de svenska och finska insatserna

  Enligt Haglund handlar det om maximalt 50 personer, både utbildare och stödpersonal, som Finland får skicka.

  – Danmark och Norge har redan fattat beslut att fara dit och det är ett tyskt kommando där. Och det är givetvis så att när det mesta tyder på att både Finland och Sverige kommer att vara i Erbil och jobba så är det mycket möjligt att vi också kommer att samarbeta på plats, säger Carl Haglund.

  Vilka tidsplaner har ni i Finland?

  – Före sommaren ska vi sända våra.

  Är det samma för Sverige?

  – Jag skulle förmoda det men det vet jag inte, säger Carl Haglund.

  Att svensk militär personal reser till Irak och deltar i koalitionen – om än som utbildare – mot Islamiska staten, IS, är inte okontroversiellt. Som en följd av de svenska insatsplanerna har

  **Säkerhetspolisen har utfört **en speciell analys av situationen. Det bekräftar myndigheten för SvD.

  ”Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) har gjort en bedömning av hotbilden gällande den svenska utbildningsinsatsen till Irak, både hur den kan påverka hotnivån för Sverige och specifikt mot insatsen. Vad bedömningen innehåller i detalj kan vi inte berätta, men den förändrar inte den nuvarande förhöjda hotnivån för Sverige. NCT arbetar även kontinuerligt med den här typen av bedömningar”, skriver Säpo i ett mejl till SvD.

  – Det är ett uttryck för att man tar det här väldigt allvarligt. Det låter också som det finns en konkret hotbild mot styrkan på plats men det kan man hantera där, säger Hans Brun, terrorexpert vid Kings College i London.

  **Själv anser han **att den svenska insatsen kan medföra risker på hemmaplan.

  – Ett svenskt deltagande i Irak gör att vi hamnar mer i fokus hos Islamiska staten och på marginalen höjer det också hotbilden mot Sverige, säger Hans Brun.

  Samtidigt finns tecken på att IS ställning i Syrien och Irak kan vara på väg att försvagas. Exempelvis sa Steve Warren, talesman för Pentagon, i förra veckan att IS inte kan röra sig lika fritt längre i upp till 25 procent av de områden som de tidigare behärskade. Även det en faktor som kan öka risken för terrorattentat i Väst.

  – Absolut. Det här har många med mig som inte är speciellt alarmistiska av oss varnat för. När IS utsätts för press i Syrien och Irak så kan det leda till desperation och då ökar risken för attentat i Europa och Mellanöstern, säger Hans Brun.

  **Och Sverige hamnar **här alltmer i fokus, enligt Brun. Inte minst gäller det efter det höga tonläge i debatten som uppstått efter att både Saudiarabien och Förenade arabemiraten kallat hem sina ambassadörer från Stockholm.

  – Det är väl känt att det finns extremister i både Qatar och Saudiarabien som har väldigt gott om pengar, det är också väl känt att de finansierar en rad jihadistiska grupper inklusive IS, al-Qaida och Boko Haram, och det är fullt möjligt att dessa krafter vill statuera exempel, säger Hans Brun.

  Annons

  Peshmergastyrkorna som stider mot IS ska nu få svensk hjälp.

  Foto: NIKLAS MELTIO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X