X
Annons
X

Svensk mat ska inte väljas bort

Kommunernas miljö- och hälsokontor arbetar för att bönderna ska leva upp till våra djurskyddsregler, men när samma kommun upphandlar kött till sina måltider i offentlig regi så gäller inte de stränga djurskyddsreglerna längre. Det är oacceptabelt, skriver debattörerna Britt-Marie Stegs, Anna Maria Corazza Bildt, Marit Paulsen, Fredrick Federley och Bo Algers.

undefined
Foto: ARNE DEDERT/AP

Det aktuella larmet om antibiotikaresistenta bakterier i svenska köttdiskar visar på det ständigt ökande behovet av säker mat till barn och gamla. Upphandlingar av mat följer ett EU-regelverk som ska säkerställa likabehandling. Tack vare nya EU-regler kan numera främjande av djurskydd vara ett övergripande mål i upphandlingen och gå före pris. Men implementeringen har gått långsamt och det regelverk som finns i dag är utformat på så sätt att det är svårt för svenska förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden att ställa krav på det kött som serveras. Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning.

Foto: ARNE DEDERT/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X