Annons

Svensk kreativitet blommar i Shanghai

Kulturarbetare. Att jobba från Kina lockar inte bara investerare och penninghungriga entreprenörer. Shanghai har blivit något av en lekplats för ­kulturarbetare. Fredrik Jönsson kom hit på ett tvåårskontrakt som designlärare och blev kvar för att starta ett drömprojekt med en kollega.

Under strecket
Publicerad

Solen strålar över Shanghai men som alltid i den här staden gömmer den sig bakom ett tjockt molntäcke. Fredrik Jönsson, grafisk designer och lärare, sitter på en takterrass till ett ovanligt lågt hus – kanske tio våningar – och pratar med sina kollegor. Det är paus i en filminspelning och de blickar ut över stadsbilden, kommenterar skyskraporna och diskuterar hur långt efter kineserna är i sitt estetiska tänkande.

– Inom designvärlden har de ännu inte riktigt hittat sin egen stil och de flesta saknar internationell utblick. Just nu ser man mest design som härmar eller hämtar inspiration från olika stilar från andra länder. Om det byggs skyskrapor ser de oftast ut precis som skyskrapor gör jorden över, istället för att blanda in element från klassiska kinesiska byggstilar. Samma sak med grafisk design, även om det börjar komma så smått nu, säger Fredrik Jönsson.

Annons
Annons
Annons