Svensk kör tufft när GM måste bromsa budgeten

Ansvar för 600 miljarder kronor. Svensken Bo Andersson är en av 14 - och enda utlänning - i ledningen för General Motors. Han ansvarar för en av världens största inköpsbudgetar: runt 600 miljarder kronor om året. SvD Näringsliv har träffat honom på kontoret utanför Detroit.

Under strecket
Publicerad
Annons

WARREN Ett sparbeting på 12 miljoner dollar - om dagen. Det är dessutom en dag som varar från halv sex på morgonen när Bo Andersson ringer samtal till Europa fram till 21.30 när han talar med Kina.
Men han verkar faktiskt inte särskilt skärrad när han redogör för sin vardag. Han möter upp utanför ingången dit han låtit köra fram en Hummer och Saabs nya suv.
Efter en genomgång på kontoret vandrar vi bort - med flera ””Hi, Bo”” från dem vi möter - till själva nervcentret i den centrala inköpsorganisationen. Det utgörs av ett enormt videokonferensbord med länkar till inköpschefer i 40 länder.
Härifrån leder Bo Andersson sammanträden varje fredag och det är egentligen då som man bestämmer exempelvis vilka däck - eller rättare sagt 40 miljoner stycken - som ska köpas.
Det uttalas många hårda domar om GM i dagarna. De interna problemen förvärras dessutom av externa: stegrade råvarupriser, dyrare bensin och överkapacitet i branschen. Sedan är det ju dessutom så att GM tyngs av höga sjukvårds- och
pensionskostnader.
I det rådande klimatet i bilindustrin riktas en hel del ilska mot en mäktig nyckelgrupp: inköparna som beskylls för att vältra över sina egna problem på underleverantörerna.

Är du så tuff som folk säger?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons