Svensk konstchef i dansk konflikt

Den svenske konsthallschefen Bo Nilsson är huvudperson i en konstskandal i Köpenhamn. Sedan det framkommit att han kraftigt överskridit budgeten för Charlottenborg har styrelsen fått nog. Nu kräver ledande politiker hans avgång.

Under strecket
Publicerad
Bo Nilsson.

Bo Nilsson.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
Annons

Knappt ett år har gått sedan Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn nyinvigdes. I januari presenterade den svenske chefen Bo Nilsson konsthallens första utställning: Danskjävlar - en svensk kärleksförklaring.

I dag är relationen mellan honom och danskarna frostig. Styrelsen för Charlottenborg vill bli av med Bo Nilsson sedan den fått veta att budgeten överskridits med över 3 miljoner danska kronor, drygt en tredjedel av konsthallens sammanlagda statliga anslag. Bo Nilsson har även inrättat en gästlägenhet i den k-märkta byggnaden till en kostnad av 750 000 danska kronor utan att informera styrelsen. Dessutom har det visat sig att det är han själv som använt lägenheten, uppger flera av styrelsens medlemmar till tidningen Politiken, som tagit del av brevväxlingen mellan konsthallen och kulturdepartementet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons