Selmas klassiker har blivit tecknad serie

"Kalle Holgersson" möter sin skapare, Selma Lagerlöf i en upphottad version av "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".
"Kalle Holgersson" möter sin skapare, Selma Lagerlöf i en upphottad version av "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Foto: Kalle Anka & Co

I en serietidningsversion av Selma Lagerlöfs klassiska saga om Nils Holgersson har pojken bytts ut mot en välkänd anka. Ett läsprojekt med syftet att väcka ett nytt intresse för svenska, litterära klassiker hos unga läsare.

Under strecket
Publicerad
Ur serietidningen "Kalle Holgerssons underbara resa".

Ur serietidningen "Kalle Holgerssons underbara resa".

Foto: Kalle Anka & Co

En anka på en gås? I fantasins värld är allt möjligt. För författaren Göran Hägg, som skrivit ett nytt originalmanus utifrån Selma Lagerlöfs klassiker "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" anpassat för serieformatet var kopplingen mellan den populära ankan och den flygande gåsen given.

– Min pappa läste hela Nils Holgersson högt för mig ungefär samtidigt som jag började med Kalle Anka. Jag har själv sedan också haft nöjet att högläsa den för barn. Så när de medverkande nordiska länderna skulle välja varsin barnlämplig klassiker att presentera på detta lättsamma sätt tänkte jag; finns det någon mer självklar än Selma Lagerlöf och Nils Holgersson? säger Göran Hägg.

Bakom idén att lyfta en barnboksklassiker i serieformat står Läsrörelsen och Egmont, som ger ut Kalle Anka i Norden. I det specialgjorda serienumret, som släpptes den 15 september, har Selma Lagerlöfs utförliga berättelse kokats ner till 14 sidor. Nils har bytt namn till Kalle Holgersson, men resan genom Sverige står fortfarande i centrum.

Ur serietidningen "Kalle Holgerssons underbara resa".

Ur serietidningen "Kalle Holgerssons underbara resa".

Foto: Kalle Anka & Co
Ur serietidningen "Kalle Holgerssons underbara resa". Foto: Kalle Anka & Co

Göran Hägg plockade ut sju viktiga episoder ur den centrala handlingen: förvandlingen till pyssling, äventyret på Glimmingehus, första mötet med Smirre Räv, befrielsen av Gorgo Örn på Skansen, mötet med Selma själv som därigenom får idén till boken, skatten på skäret utanför Göteborg och hemkomsten.

– Sedan måste jag givetvis tas genvägar mellan episoderna och för att få in Kalle. Han får besöka en släkting på Skånegården och råka in i historien, berättar Göran Hägg.

Den erfarne Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun har gett färg och form åt Kalle Holgersson och de svenska landskapen. Med sommarhus i Lysekil och resor till mellersta och södra Sverige i bagaget låg utmaningen för Arild inte i att gestalta gula sädesfält och leråkrar, utan i att komprimera storslagenheten i historien. Det gick många vändor mellan Göran och Arild innan tidningen blev klar.

– Det är en stor ära att få förmedla en så stor klassiker till nya, unga läsare, säger Arild Midthun.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons