Annons
X
Annons
X

Svensk illegal streaming växer snabbt

Samtidigt som nya betalfilmtjänster som Netflix och HBO hårdlanseras, så blomstrar den illegala streamingen i Sverige. Swefilmer.com är det nya The Pirate bay, utan risk att åka fast.

(uppdaterad)

De snabbast växande piratsajterna för att titta på gratis film och tv-serier är inte längre fildelningstjänster, utan så kallade streamingtjänster. Där laddas filmen inte ner på datorn hos den som tittar utan ”strömmas”, alltså spelas upp direkt, ungefär som en tv-sändning.

Innehållet är detsamma som på fildelningssajterna – en av de populäraste serierna just nu är senaste säsongen av Game of Thrones. I film- och tv-branschen växer upprördheten över företeelsen.

Daniel Westman, Institutet för rättsinformatik vid Stockholms universitet, pekar på ökad bandbredd och streamingtjänsternas enkelhet, men ser också fenomenet som en reaktion på de domar som kommit mot fildelare.

Annons
X

– Användarna flyr till tjänster där det är mindre risk att åka fast. Det allmänna intrycket är att piratstreaming har ökat med säte i länder där det är svårt att komma åt dem, säger han.

Bilden bekräftas av analysföretaget Mediavision, som ser en långsiktig förflyttning från nedladdning till både legala och illegala streamingtjänster.

Den största av de nya svenska piratstreamingsajterna är Swefilmer.com.

I Googles trendlista över sökningar som ökade mest under 2012 hamnar Swefilmer så högt som på plats tre totalt i Sverige (den lagliga motsvarigheten Netflix kom på plats två). Enligt Alexa-rankningen, som grovt mäter webbsajters popularitet, har Swefilmer ökat räckvidden kraftigt de senaste sex månaderna. På Facebook har sajten över 70 000 gillanden.

Det är inga exakta mått, men indikationerna är tydliga: Swefilmer har snabbt blivit en ledande storspelare på den svenska piratfilmsmarknaden.

SvD:s eftersökningar visar att Swefilmers ip-adress leder till webbhotellet Redstation i London. Men för att ta reda på vem det är som hyr serverplats där krävs beslut av det brittiska rättsväsendet. Emellertid är det bara sajtens ramverk som finns i London, servrarna som filmerna spelas upp från finns i Ryssland.

- - -

Domännamnet Swefilmer kan spåras till anonymiseringstjänsten Privacy Protect i Australien. Men de lämnar inte ut några uppgifter om vem som äger det om inte rättsväsendet kräver det.

Med andra ord har personerna bakom sajten ansträngt sig hårt för att vara anonyma. Trots den internationella spridningen är de svenska kopplingarna uppenbara: de amerikanska filmerna är svensktextade och här finns ett stort utbud av svenska filmer.

Swefilmer tjänar pengar genom att sälja annonsplats till bland annat pokersajter och erbjuda ”vip-medlemskap” för att se vissa filmer.

De som driver piratstreamingtjänster gör sig skyldiga till intrång eller medhjälp till intrång mot upphovsrätten. Att titta på film på sådana sajter är däremot inte olagligt, även om rättsläget inte är helt solklart. En tillfällig kopia av filmen skapas på datorn även vid streaming, men den svenska tolkningen är att det inte är olagligt.

– Sedan kan man ha moraliska betänkligheter, det är uppenbarligen en tjänst som någon tjänar pengar på. Varför ska man då betala till en pirat, då är det bättre att betala till rättighetshavarna, säger Daniel Westman.

I sommar kommer EU-domstolen att slå fast om det är olagligt att titta på strömmad film om källan är olaglig eller inte. Åtminstone fram tills dess kommer filmbranschens antipiratorganisation Rättighetsalliansen inte att försöka spåra dem som tittar på strömmad film från piratsajter. Men oavsett vad EU-domstolen kommer fram till är de rent tekniskt svåra att upptäcka.

Medan The Pirate bays servrar låg i Sverige vid tillfället för polisens razzia mot fildelningssajten 2006, så krävs internationellt samarbete för att komma åt Swefilmer.

Rättighetsalliansen vill inte kommentera om de planerar någon aktion mot sajten.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att agera mot sådana tjänster. För rättighetshavarna är skadan av intrånget lika stort oavsett vilken teknik som används, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Här är piratstreamingens tre steg svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X