Svensk idrott tog ännu ett skär framåt

Under strecket
Publicerad
Annons

Just nu | Fullträffen
Utanför radhuset verkar den nyfallna snön tämligen oförarglig. Men all snö är inte snäll. I VM-backen i norra Italien betecknades underlaget i förhandssnacket som direkt aggressivt.
Dessbättre var Anja Pärson ännu aggressivare. Hon lät aldrig snön ta befälet, utan klarade svängar och svårigheter på ett djärvt och lysande sätt.
Få trodde väl direkt efter målgång att hennes tid skulle räcka till guld. Ja, inte ens pallplats föresvävade särskilt många av hennes supportrar. Men de kända namnen Martina Ertl, Michalea Dorfmeister och Alexandra Meissnitzer verkade vilsna i den ilskna snön. När så Goetschl satte fast ena staven i en port, hade det osannolika än en gång inträffat.
Guld i en fartgren - visst tog svensk idrott ännu ett kliv denna söndag.

Anja bevisade således ytterligare en gång hur stark hon är när det verkligen gäller. I tre VM i rad har det blivit guld, men de storslagna prestationerna i slalom och storslalom från 2001 och 2003 överskuggas definitivt av söndagens
bragd.
Förvintern var säkert jobbig för Anja. Segrarna i världscupen kom inte längre lika självklart. Konkurrensen har säkert blivit hårdare, men möjligen handlade det om koncentration på huvudmålet.
VM-upptakten blev glänsande och frågan är förstås om Anja kan behålla formen. Farhågorna om att hon splittrat sig genom att satsa på för många uppgifter känns inte särskilt aktuella. Däremot bör nog en försiktig varning för överoptimism utfärdas: Det är inte alls säkert att Anja tar fem guld!
Det kanske inte ens blir fler än ett. Men nog borde det kunna bli ytterligare något besök på prispallarna i VM. Kraven på henne kommer knappast att minska under resten av VM, men det inre trycket måste ha minskat. Ingen kan ta ifrån henne den vunna VM-medaljen.

Annons
Annons
Annons