”Svensk idrott ska stå för demokrati”

I Sverige saknar 75 procent av tillfrågade fotbollsfans förtroende för Fifa, skriver Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet.
I Sverige saknar 75 procent av tillfrågade fotbollsfans förtroende för Fifa, skriver Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet. Foto: Patrick B Kraemer/AP

Avslöjanden om dopning och korruption kastar en mörk skugga över hela den internationella idrottsrörelsen, även den svenska. Jag skäms som svensk och som företrädare för idrotten av att vara en del av denna osunda kultur, skriver Björn Eriksson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Björn Eriksson

Björn Eriksson

Foto: Petter Arvidson
Annons

Den senaste tiden har inte varit särskilt rolig för oss som tror på en demo­kratisk och självständig idrotts­rörelse. Internationella fotbolls­förbundet, Fifa, väljer i dag fredag ny ord­förande efter att långtgående korruption i den allra högsta ledningen avslöjats. Internationella friidrottsförbundet, IAAF, är hårt ansatta efter korruption och dopningsfusk och efter avslöjanden om Rysslands dopningsfusk hotar nu ­Kenyas friidrottslandslag att uteslutas från OS i Rio på grund av att de inte följer antidopningsbyrån ­Wadas regler. Varje enskild händelse kastar en mörk skugga över hela den internationella idrottsrörelsen, även den svenska. Och när den ena skandalen följs av nästa blir oket på idrottens axlar tungt. Och det kanske allra värsta är att ingen är förvånad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons