Annons
X
Annons
X

Svensk hjälp åt saudisk vapenfabrik

Svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) hjälper Saudiarabien att planera bygget av en missilfabrik. Projektet har pågått sedan 2007 under stark sekretess, visar handlingar som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.

Av SvD, TT

FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind vill för Ekot inte bekräfta samarbetet, men Dick Sträng som ledde projektet fram till 2010, säger att uppgifterna stämmer och att regeringen haft full kännedom om projektet.

Projektet kallas, enligt
Ekot, internt på FOI och regeringskansliet för Simoom. Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Sveriges Radio tagit del av.

Saudiarabien pekas av människorättsorganisationer ut som en av världens strängaste diktaturer, som frekvent bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Annons
X

Sverige har sedan några år tillbaka ett militärt samarbete med landet som resulterat i flera vapenaffärer. Detta är känt sedan tidigare. Men vad som däremot inte är officiellt är att Sverige, genom myndigheten FOI, hjälper regimen i Saudiarabien att bygga upp en egen vapenindustri. Första steget är en missilfabrik i öknen, den första i sitt slag i landet. Fabriken har ännu inte börjat byggas, men planeringen har pågått sedan 2007, menar Ekot.

I interna regeringsdokument står det att ”projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet”.

FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind vill dock inte kännas vid att projektet finns.

– Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, säger han.

Enligt dokumenten handlar det om en mångmiljardaffär och en anläggning bestående av uppåt 35 byggnader.

Jan Erik Lövgren, vice generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), den myndighet som beviljar tillstånd för vapenexport i Sverige, bekräftar för Ekot att FOI fortfarande är involverade i planerna på att bygga fabriken.

– Jag uppfattar att det pågår någon form av dialog med saudierna, säger Jan Erik Lövgren.

Fram till 2010 sköttes projektet av Dick Sträng, som då var en av generaldirektörens närmaste medarbetare . Han berättar att regeringen har haft full kännedom om projektet.

– Här finns ju då en handling som generaldirektören skrivit under och skickat in till departementet, säger Dick Sträng.

På försvarsdepartementet har frågan skötts av statssekreterare Håkan Jevrell. Men han vill inte svara på några frågor om projektet, eftersom det är ”hemligstämplat”.

Enligt Ekot framgår det tydligt av de handlingar man tagit del av att det är myndigheten FOI som ska leda arbetet med vapenfabriken i Saudiarabien men hjälp av flera svenska företag. I början av 2008 ville regeringen inte längre att FOI skulle ansvara för bygget eftersom det är för känsligt. Men saudierna ville fortfarande att FOI och inte något privat företag ska leda arbetet och känner sig lurade.

För att lösa den krisen bildar FOI ett bolag, Swedish Security Technology and Innovation (SSTI), som är tänkt att fungera som ett bulvanföretag i kontakterna med Saudiarabien och företrädas av samma personer som tidigare jobbat med projektet. Rent legalt är det på pappret ett privat bolag utan koppling till myndigheten och på så vis behöver regeringen inte ge sitt tillstånd.

FOI:s nuvarande generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar att det finns något företag med koppling till FOI.

– Nej. FOI har inga bolag, säger han till programmet.

tt-svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X