Annons
X
Annons
X

Svensk Handel stämmer facket

Svensk Handel stämmer LO-facket Handels för olovliga stridsåtgärder och begär att Arbetsdomstolen ska stoppa fackets strejkvarsel.

Av TT
(uppdaterad)

– Vi skyddar våra medlemsföretags intressen, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg till TT.

– Och det här bidrar till att vi får mer tid att lösa konflikten, fortsätter han.

Den rättsliga invändningen motiverar Klackenberg med att Handels inte sagt upp avtalet på rätt sätt. Och om inte avtalet är uppsagt får facket inte varsla om stridsåtgärder.

Annons
X

Från Handels sida är man mycket förvånad. Facket menar att förbundet följt precis samma procedur som tidigare, senast vid strejkvarslet 2007.

– Och då fick vi ingen fredspliktsinvändning, säger Handels förhandlingschef John Haataja.

Handels har lagt ett strejkvarsel mot närmare 80 arbetsställen - en strejk som bryter ut natten till skärtorsdagen den 1 april om ingen avtalsuppgörelse nås innan dess.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om domstolen nu går på arbetsgivarnas linje skulle det innebära att en eventuell strejk tidigast kan gå i gång den 8 april, det vill säga efter påskhelgen.

  Handelsföretag som eventuellt kommer att drabbas strejken kommer att ersättas till 100 procent för de ekonomiska skador som uppstår. Men för att drabbade företag ska kunna få konfliktersättning måste Svensk Handel göra allt vad man kan juridiskt för att stoppa konflikten.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X