Svensk fritid då och nu

Under strecket
Publicerad
Annons

Arbetets museum i Norrköping har producerat en pågående vandringsutställning om trivsel och hälsa på arbetsplatsen. Stadsmuseet i Göteborg gör som motvikt och komplement en utställning om fritiden.
”Fritid - shoppa, chatta eller chanta?” är frågan som ställs. Något entydigt svar får man inte, däremot en mängd fakta och statistik, intervjuer med en rad göteborgare och en bekräftelse på tanken att begreppet fritid blir allt svårare att definiera. Det är fråga om ett individuellt förhållningssätt.

Utställningen pågår året ut och är tänkt som en fortsättning på en fritidsutställning i Ystad sommaren 1936 inför den väntade semesterlagen två år senare, som gav alla kollektivanställda två veckors semester. Den lediga tiden skulle utnyttjas på ett värdefullt sätt och inte slösas bort på onödigt dagdrivande, menade man.
Projektledaren och producenten Marie Nyberg har själv svarat för djupintervjuerna med tolv göteborgare - både svenskar och invandrare. På skärmarna ges dessutom en rikhaltig
dokumentation från början av förra seklet fram till nu. Museet äger en bildskatt i sina arkiv som utnyttjas väl och statistiken talar. Vem kunde tro att en kvinna i dag ägnar 40 minuter kortare tid åt hemarbetet än för tio år sedan och att nästan 40 procent av befolkningen har tillgång till ett hus på helger eller semestern.
Men det är göteborgarnas egna berättelser man stannar längst inför. Där får man bekräftat vilken glädjekälla biblioteken är på fritiden. 61-åriga Ester går nästan varje helg med sin man till Stadsbiblioteket (som har 1,3 miljoner besökare per år). Och 22-åriga Shade från Iran säger att hon tillbringar hela sin fritid där, två timmar varje dag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons