Annons
X
Annons
X

Svensk fotograf en av världens bästa

Åsa Sjöström, frilansande fotograf, som efter att ha tilldelats första pris i Årets bild nu även får andrapriset i prestigefyllda World press photo i kategorin ”Daily life”. Bägge bilderna kommer från ett reportage hon gjort i Moldavien.

Den prisade fotografen Åsa Sjöström.
Den prisade fotografen Åsa Sjöström. Foto: SANNA SJÖSWÄRD

Berätta om din bild i World press photo.

– Den föreställer Igor och hans bästa vän. Jag och min kollega Sara Assarsson gjorde ett reportage om barn som bor i byarna runt om i Moldavien och växer upp utan sina föräldrar. Vi följde två tvillingar, Igor och Arthur, deras mamma dog när de var två år och de hade bott hos sin mormor sedan dess, ofta i de här fallen så är papporna osynliga i barnens liv. Vi bodde hemma hos en familj i den här byn i tre dagar och var bitvis hemma hos de här pojkarna.

Vad känner du själv för bilden?

Annons
X

– Någonstans inger den lite hopp. Deras mormor var en fantastisk kvinna som ville att de skulle må bra. De hade fått choklad av henne för att det var deras födelsedag som de skulle bjuda klasskompisarna på, jag tyckte det var en fin stund. Jag känner verkligen starkt för den.

Vad var det som lockade dig till Moldavien?

– Lite var det därför att Moldavien som en vit fläck på kartan, det är Europas fattigaste land men ingen känner till det. Jag tycker att det är viktigt att någon är där och berättar hur människorna har det. Media är ganska ointresserade av Moldavien men krisen i grannlandet Ukraina gjorde att det fanns en anledning för mig att åka tillbaka och kunde få det publicerat. Jag kommer nog åka tillbaka dit igen i år.

Vad betyder ett sådant här pris för dig som fotograf?

– Väldigt mycket. Varje år funderar jag på om jag ska vara med eller inte. Jag får sitta och fundera över vad jag gjort under året, vad som är bra och vad som inte är det. Som fotograf vill jag inte klättra i karriären och bli chef, jag vill bara bli bättre, och det kan jag bara bli om folk får se vad jag gör.

Annons
Annons
X

Den prisade fotografen Åsa Sjöström.

Foto: SANNA SJÖSWÄRD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X