Ny forskning: Äldre mäns psykiska lidande förbises

Vad påverkar äldres välbefinnande? Hur magen mår, hur mycket muskler man har och om man kan klara sig länge hemma, visar ny svensk forskning. Många forskningsprojekt är finansierade av EU som står inför den största sociala utmaningen någonsin: den allt äldre befolkningen i väst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Robotar och artificiell intelligens kommer att flytta in i hemmen i takt med att vi åldras. Men forskningen om äldre och ”den fjärde industriella revolutionen” ägnar sig inte enbart åt ren teknikutveckling. I den specialbyggda lägenheten Ängen, som är kopplad till Örebro universitets doktorandprogram Successful ageing, testas de senaste framstegen så att de passar de äldres verkliga behov och kan förändras med åldern.

Det projekt som kommit längst är utvecklingen av smarta hem. Tekniken finns för att bygga in trygghetslarm med sensorer i väggarna och sängen, och tillsammans med de äldre själva får forskarna veta vilka rörelsemönster som är viktiga för sensorerna att ”lära sig”. Genom att programmera in belastningen i sängen när man ligger, sitter och har gått upp, och på vilka tider sådant brukar handla om, kan trygghetssystemet larma snabbt vid avvikelser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons