Annons

Svensk forskning identifierar nya astma-gener

Ny svensk forskning har identifierat 141 gener som kan kopplas till utveckling av astma, hösnuva och eksem.
Ny svensk forskning har identifierat 141 gener som kan kopplas till utveckling av astma, hösnuva och eksem. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hela 141 gener i arvsmassan kan kopplas till utveckling av astma, hösnuva och eksem, visar ny forskning från Uppsala universitet. 41 av de identifierade generna har tidigare inte kunnat kopplas till en ökad risk för sjukdomarna, enligt studien.

Under strecket
TT
Publicerad

Risken att utveckla astma, hösnuva och eksem beror inte enbart på arv, utan även på miljö och livsstilsfaktorer. Men den genetiska förklaringen till sjukdomarna har tidigare varit något av ett olöst pussel.

Studien, som publiceras i tidskriften Human Molecular Genetics, beskrivs som den största i sitt slag. Forskarna har analyserat självrapporterade data från 350 000 deltagare i brittiska UK Biobank, skriver universitetet i ett pressmeddelande. De 41 nya genetiska fynden testades även på material från 110 000 personer som skickat in salivprov till det amerikanska företaget 23andMe, från vilket forskare kan ansöka om att få ut resultat.

Annons
Annons
Annons