Annons

Svensk forskarseger – efter 15 år: ”Sporre att bli först”

Mats Brännström och hans internationella forskarteam var först med bedriften att lotsa fram ett barn till världen med hjälp av en donerad livmoder.
Mats Brännström och hans internationella forskarteam var först med bedriften att lotsa fram ett barn till världen med hjälp av en donerad livmoder. Foto: Simon Rehnström

Många läkare var djupt skeptiska till livmodertransplantationer, inte minst i Sverige. Trots många motgångar lyckades Mats Brännström och hans team. År 2014 föddes världsunike Vincent.

– När jag insåg att försök pågick i andra länder blev det en bekräftelse på att vi inte var helt fel ute och en sporre i att bli först med att lyckas, säger professor Mats Brännström.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I labbet på Stockholm IVF befruktas dagligen nya ägg med spermier för att sedan sättas in i en livmoder. Något mer sällan kommer kvinnor hit för att frysa ned ett antal ägg för att öka chanserna att få barn senare i livet, även kallat social äggfrysning.

Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon Rehnström
Foto: Simon Rehnström

Äggbehållare nummer 5 på IVF-kliniken i Hammarby sjöstad. 28 år anses vara ideala åldern för en kvinna som vill frysa ned sina ägg.

Foto: Simon Rehnström

Claes med sin världsunike son Vincent i famnen bredvid Malin under dopet i St Birgittas kapell. Till höger livmoderdonatorn och tillika gudmor Ewa Rosén.

Foto: Privat

Mats Brännström och embryolog Karin Dahlgren öppnar en äggbehållare på IVF-kliniken i Hammarby sjöstad. Förutom befruktade ägg till IVF (in vitro-fertilisering även kallad provrörsbefruktning) finns här ägg från kvinnor som valt att frysa ned sina ägg för att kunna använda dem senare i livet. En sådan behandling kostar totalt runt 100 000 kronor. Nu har Mats Brännström inlett en studie för att ta reda på vilka kvinnor som väljer detta och hur många som senare använder sina frysta ägg.

Foto: Simon Rehnström

Ett ägg befruktas på IVF-kliniken i Hammarby sjöstad.

Foto: Simon Rehnström

Presskonferens år 2012 efter de två första livmodertransplantationerna som dock inte ledde till det första barnet. Fr v: Andreas Tzakis, Pernilla Dahm-Kähler, Mats Brännström, Michael Olausson och Liza Johannesson. Idag ångrar Mats att de gick ut så tidigt till pressen. Mycket kunde ännu gå fel.

Foto: TT

Stämningen i operationssalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset var ovanligt spänd och fokuserad inför det kejsarsnitt som behövde göras tidigt på morgonen den 4 september 2014. För föräldrarna Malin och Claes var detta dagen då de förhoppningsvis skulle få ett alldeles särskilt efterlängtat barn, eftersom Malin fötts utan livmoder.

För överläkare Mats Brännström var det själva finalen på ett 15 år långt forskningsprojekt. Om det skulle födas ett friskt barn, som kommit till tack vare att 60-åriga Ewa donerat sin livmoder, var detta en världssensation.

Annons
Annons
Annons