Svensk film når ut i världen

Svensk film fortsätter sina internationella framgångar. Och trots stillastående filmavtal, njugg finansiering och kamp om distributionen har även flera av vårens 14 svenska spelfilmer och dokumentärer rönt internationell uppmärksamhet.

Publicerad
Annons

Svensk films internationella framgångar var ett återkommande tema på Filminstitutets presentation av den svenska filmvåren igår. Flera av vårens filmer har sålts utomlands, som Nobels testamente efter Liza Marklunds roman, regisserad av Peter Flinth, som köpts av ett 30-tal länder, och flera av filmerna har visats på internationella filmfestivaler och bjudits in tävlingar.

En av dem är Avalon av Axel Petersén, om en avdankad festfixare som i stället för att bli den krogkung i Båstad han har i sikte hamnar i svårigheter, ett ömsint porträtt på vinddrivna 40-talister som inte riktigt lämnat tonårstiden. Johannes Brost har fått lovord för sin rollprestation, liksom hans drinkpimplande syster som spelas av Leonore Ekstrand, som aldrig skådespelat förr (”ren nepotism, jag är regissörens faster”). Filmen inleder Göteborgs internationella filmfestival den 27 januari, men har redan rosats i bland annat Variety samt fått det prestigefyllda kritikerpriset på filmfestivalen i Toronto.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons