Annons
X
Annons
X

Svensk film går bättre än någonsin

På måndagen är det dags för Guldbagge­galan där svensk filmbransch kan fira det bästa publikåret sedan 1960-talet. Men trots framgångarna har landets filmkritiker varit ovanligt njugga under 2009.

Foto: .

Svensk film hade ett kvalitativt toppår i fjol. Det är bilden som Svenska Filminstitutet förmedlar och framgången kan mätas i antalet pris som svensk film fick i utlandet – de var runt 150 under 2009, jämfört med cirka 100 året före.

Men Sveriges filmkritiker är inte lika nöjda. När SvD tar fram medelvärdena för de betyg som landets recensenter delat ut de senaste tre åren, visar sig det sig att den genomsnittliga svenska filmen bara nådde upp till betyget 2,8 på en femgradig skala. Det som utmärker 2009 är i stället ett ovanligt stort utbud där hela 40 svenska produktioner var så intressanta att de blev recenserade i minst fem tidningar, att jämföra med 33 filmer 2008.

Men mätt i publik finns inget tvivel om att 2009 ett storartat filmår, eftersom drygt 5,5 miljoner biobesökare såg en svensk film. Så stort har publikintresset inte varit sedan 1967.

Annons
X

För Svenska Filminstitutet är det ingen överraskning att biopublik och recensenter inte alltid går hand i hand.

– Publiken tycker ofta tvärt om, säger Filminstitutets statistikansvarige Thomas Bryntesson.

Avgörande för publiksuccé är snarast annan draghjälp än bra betyg, vanligen att filmen bygger på en bok som gjort succé.

De senaste åren har dock även publiken haft möjlighet att nominera till Guldbaggegalan i biopublikens pris. Där vann just Arn - riket vid vägens slut, som bygger på Guillous storsäljare förra året och i år är de två första Millenniumfilmerna förhandsfavoriter. Män som hatar kvinnor, har också gått hem hos många av de 34 branschexperter som gör nomineringarna i Guldbaggeklasserna och filmen tävlar i fyra kategorier förutom biopublikens pris trots att landets recensenter gav snittbetyget 3,4.

Fjolårets högsta snittbetyg till en enskild film fick Fredrik Edfeldts första långfilm Flickan, om en tioåring som tillbringar sommaren ensam i familjens hus och som aldrig nådde storpublik på bio. Inför Guldbaggegalan har den nominerats för bästa regi, bästa manuskript, bästa foto och bästa kvinnliga bioroll.

I kategorin bästa film är det dock en annan uppstickare som kan utmana Män som hatar kvinnor, Teresa Fabiks rörande film Prinsessa, om en överviktig, missanpassad 18-åring som drömmer om att bli skådespelare. Den betygsattes ojämnt av kritikerkåren och fick aldrig jättepublik men på Guldbaggegalan kan den ändå få revansch då den även tävlar i de tunga kategorierna bästa regi och bästa manuskript.

Högst rankad av recensenterna och dessutom nominerad som bästa film 2009 är dock Anders Landströms I taket lyser stjärnorna, efter Johanna Thydells hyllade ungdomsbok om att förlora sin mamma i cancer.

Fjolårets dokumentärer hör till de filmer som fick högst betyg av kritikerna. Att Bananas, som handlar om giftbesprutade plantagearbetare i Nicaragua, inte nominerades har väckt förvåning.

– Men Ebbe the movie, Videocracy samt Drottningen och jag kom ju med, konstaterar Eva Schwartz Grimaldi, vinnarjuryns ordförande.

Den film som fick allra sämst betyg 2009 var Götakanal 3 och filmen är inte med i morgon då den 45-åriga Guldbaggegalan direktsänds i tv för 19:e året i rad under ledning av komikern Johan Glans.

Annons
Annons
X
Foto: . Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X