Annons
X
Annons
X

Svensk ekonomi oroar EU-kommissionen

De svenska hushållens ökande skulder och statens låga investeringar oroar EU-kommissionen.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Samtidigt får sex euroländer räkna med dyrare lån sedan de fått sina kreditbetyg sänkta.

Sverige är ett av tolv länder som EU-kommissionen nu ska syna närmare eftersom kommissionen anser att de visar upp ett eller flera oroande tecken i ekonomin. Kommissionen har tittat närmare på sådant som bytesbalans, hushållens skulder, förändring av exportandelar, löner och produktionskostnader.

Kommissionen ser flera bekymmer i den svenska ekonomin. Det största är att den privata sektorn och hushållens skulder har ökat kraftigt, något som anses bero allra mest på att bostadspriserna har rusat i höjden de senaste femton åren.

Annons
X

Men finansminister Anders Borg (M) är inte så oroad.

– I dagsläget skulle jag inte framhålla det som ett stort problem. I dag är det mer oroande att vi har haft en inbromsning i världsekonomin och att vi behöver få tillbaka efterfrågan i svensk ekonomi, säger Borg till TT.

Kommissionen anser också att ett varaktigt, stort överskott i bytesbalansen, något som Sverige haft, kan vara ett problem. Det kan bland annat bero på för små investeringar i Sverige, tror kommissionen. Borg anser inte att överskott i bytesbalansen är ett problem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverige löper dock ingen, under överskådlig tid, risk att få kreditbetyget sänkt av någon eller flera av de tre stora kreditvärderarna, S&P, Moodys eller Fitch. Det är ett öde som redan drabbat en rad andra europeiska länder, då i första hand ett flertal euroländer. Efter S&P:s sänkning för en månad sedan sänker nu Moodys betyget för sex euroländer och varnar tre till, däribland Frankrike och Storbritannien.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X