Annons

Svensk biomarknad i gungning

Mer än hälften av Astorias fordringsägare har nu svarat att de kan acceptera ett ackord på biografkedjans skuld. Men även om Astoria klarar sig ur den ekonomiska knipan menar många att slaget om biografmarknaden är förlorat. SF Bio har redan dryga 60 procent av marknaden.

Under strecket
Publicerad

Svensk biografmarknad är i gungning. Medan besökarna flyr salongerna för hemmabio och dvd-boxar, finns en risk att SF Bios dominerande ställning för med sig en alltmer centrerad marknad med färre och mer kommersiella filmer.
Sedan SF Bio grundades för 102 år sedan har de byggt en unik ställning - inte bara i Sverige utan i hela världen. SF Bio har i runda tal 60 procent av den svenska marknaden, inklusive de beräknade marknadsandelarna från tolv biografer - nio i landsorten och tre i de strategiskt viktiga universitetsstäderna - och två salonger i annars SF Bio-ägda Sergelbiografen i
Stockholm som köptes från Astoria i september.
De äger dessutom hälften av Svenska Bio som har cirka tio procent av marknaden.
Astoria har däremot krympt till nio storstadsbiografer och har fortfarande skulder på 55 miljoner kronor - och här kompliceras bilden ytterligare av att Svenska Filminstitutet är en av de största fordringsägarna.

Eric Broberg, vd för Buena Vista och ledamot i distributörsföreningen, menar att SF Bio nått en sådan dominerande ställning att Astoria redan har förlorat slaget.

Annons
Annons
Annons