Annons

Ivar Arpi:Svensk är den som talar svenska

Under strecket
Publicerad

För svenskan i tiden.

Foto: Johansen, Erik / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Det pratas mycket om svenska värderingar och svenskhet. Men vad krävs egentligen för att bli svensk för gemene man? Pew Research Center har undersökt vad som krävs för att tillhöra ett land i en rad västländer. Sverige skiljer ut sig, men på ett hoppingivande sätt.
Bara 20 procent av svenskarna tycker att det är mycket eller ganska viktigt att vara född i landet för att betraktas som svensk. Det är minst av alla undersökta länder. Kan jämföras med 47 procent i Frankrike, 56 procent i Storbritannien och 77 procent i Grekland. På samma sätt utmärker sig svenskar i att bara 64 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att dela traditioner eller kultur för att vara svensk. Också det minst av alla. I Ungern är det 94 procent. Bara sju procent tycker man behöver vara kristen för att vara svensk. Motsvarande siffra i Polen är 34 och 32 i USA.

Men på en punkt är Sverige ungefär som övriga västländer. 93 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att man ska kunna tala svenska för att betraktas som svensk. Och det är ett rätt rimligt kriterium, om man tänker efter. Dessutom är det hoppingivande att det är det enda kriteriet som är starkt. Oavsett var man kommer ifrån, vilken gud man tillber eller hur man ser ut, så kan man lära sig svenska.

Annons
Annons
Annons