Mikael Mölstad:Svensk alkoholpolitik behöver en nystart

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

Bästa regering och folkvalda ledamöter i riksdagen. Ibland blir jag oerhört trött på att höra samma argument år efter år. Nu handlar det om svensk alkoholpolitik och den aktuella frågan om gårdsförsäljning. Sverige utvecklas. Våra medborgares förhållande till alkohol förändras. Sverige är inte samma land som gav oss alkoholmonopol och motbok 1919. Det är inte samma land som grundade dagens Systembolag 1955. Sverige är inte ens samma land som gick med i EU 1995. Det var då vi avskaffade alla alkoholmonopol – utom Systembolagets ensamrätt att bedriva butikshandel med alkohol.

Svenskarna är mer beresta. I hela Sverige är våra vanor mer kontinentala. Våra alkoholnormer har förändrats i grunden. Fyllerisverige är borta. Helgsupandet har minskat radikalt. Svenskarnas alkoholkonsumtion minskar.

Sedan vi gick med i EU har det också vuxit fram en ny näringsgren i Sverige: Druvodling och vinproduktion. Det finns ingen svensk jag träffat som inte tycker detta är fantastiskt. Efter bara något decennium har vinernas kvalitet stigit i höjden. Nu ligger ett tjugotal av dessa passionerade vinentreprenörer i startgroparna för att ta ett steg framåt.

Annons
Annons

Inte bara för att öka produktionen och skärpa kvaliteten. De vill också vara en aktiv del av besöksnäringen. Och framförallt: de vill också få lönsamhet för att kunna förvekliga sina drömmar om en blomstrande svensk vinindustri. Vem kan vara emot det? Det är bara ett problem: Nuvarande regering med Systembolaget som PR-trumpet vill inte ens diskutera frågan. De tror fortfarande att det är 1995.

Socialminister Annika Strandhäll kör copy-paste på argumentet att den bärande principen är: ”inga ekonomiska intressen ska finnas som kan bidra till ökad försäljning och därmed ökad alkoholkonsumtion.” Sanningen är att det har skapats hur många ekonomiska intressen som helst. Förutom tiotusentals restauranger och barer så kan alla beställa hem alkohol privat över nätet.

Systembolagets detaljhandelsmonopol måste upphöra någon gång.

Systembolaget tillhandahåller till och med vinstbaserade auktioner.
På Systembolaget målar de upp en bild av Ragnarök även om bara en test kring gårdsförsäljning skulle tillåtas. Då kommer Systembolagets monopol att falla. Det blir i princip kaos och fyllerisverige uppstår igen.

Om två år har vi varit med i EU i ett kvarts sekel. Dags att lyfta blicken. Jag har ingen färdig lösning på hur ett system för gårdsförsäljning ska se ut. Men om vi slipper all politisk skrämselhicka är jag övertygad om att det går att lösa. Utan att skrämma upp hela EU – som dessutom har viktigare saker att fundera över. För övrigt: Systembolagets detaljhandelsmonopol måste upphöra någon gång. Det finns väl ingen naturlag som säger att vi aldrig ska få köpa alkohol som i andra EU-länder?

Nu vill Alliansen ta tag i detta, på allvar. Men det krävs att de får makten. Snart är det Almedalen. Hoppas att ni i Alliansen gör ett avtryck kring en framtida gårdsförsäljning. Då kan det bli en valfråga. Kan bli många röster på er bara av detta skäl.
Om nästa statsminister heter Ulf Kristersson har jag en vän. Enligt säkra källor är han den riksdagspolitiker som är mest vinintresserad. Hör av dig i så fall Ulf så kan vi ta ett seriöst samtal över ett glas svenskt solarisvin.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons