Annons

Tuffare kontroll mot höga kostnader på NKS

Landstinget skärper greppet för att hindra dyra tilläggsbeställningar till Nya Karolinska. I fortsättningen måste alla nya avtal godkännas av landstingsdirektören Malin Frenning.

Under strecket
Publicerad

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Iréne Svenonius.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.Bild 2 av 2

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Nya Karolinska i Solna.
Nya Karolinska i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Hittills har Marit Brusdal Penna som är direktör för landstingets avdelning för Strategiska fastigheter och investeringar, SFI, haft rätt att själv underteckna avtal värda upp till 30 miljoner kronor.

Men efter SvD:s avslöjande om dyra tilläggsbeställningar har landstingsdirektören Malin Frenning nu beslutat att dra in den rätten.

Den här åtgärden sker för att det finns ett behov av att öka kontrollen och säkerställa att skattebetalarnas pengar används effektivt

– Den här åtgärden sker för att det finns ett behov av att öka kontrollen och säkerställa att skattebetalarnas pengar används effektivt, säger moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

Hon välkomnar att landstingsdirektören tar ett tydligt kommando och menar att det sänder en viktig signal ut i organisationen. I förra veckan meddelade Svenonius att landstinget pausar alla tilläggsbeställningar som inte är nödvändiga för att garantera vårdens kvalitet.

Annons
Annons

Iréne Svenonius.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.Bild 1 av 1

– Den här uppstramningen som sker nu är både för att avgöra vilka beställningar som är nödvändiga för vården på kort sikt och för att garantera en bättre prisbild.

Iréne Svenonius.
Iréne Svenonius. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

I en debattartikel i SvD efterlyser Socialdemokraterna och Miljöpartiet att landstingsstyret skyndsamt omförhandlar hela OPS-avtalet.

Bland annat oroar man sig för att Skanska ska hinna sälja sin andel i projektbolaget som bygger sjukhuset.

Irene Svenonius tycker att det är hög tid att landstinget sluter sig samman.

– Jag tycker att vi i det nuvarande läget måste hålla ihop lite bättre, säger Irene Svenonius.

– Den process som pågår nu är på riktigt, det verkar inte som att oppositionen inser det. Då kan man inte ventilera alla alternativ i media. När man analyserar olika alternativ kan man inte gå ut i media och låsa sig för ett utan att försvaga sin förhandlingsposition.

Så du menar att förhandlingarna redan är igång?

– Ja, detta är på riktigt. Vi har självklart redan inlett en förhandlingsprocess och är inne i en fas där vi förbereder oss, och det är jag säker på att Skanska också gör på sin kant. De läser ju tidningarna om inte annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons