Svenbro lurar i läsarna lärdom

Poeten Jesper Svenbro är också antikforskare, bosatt och verksam i Paris. Sedan ett decennium är hans poesi förknippad med frågan om minnet. I höstas kom Himlen och andra upptäckter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sveriges roligaste poet, har SvD:s Tommy Olofsson flera gånger kallat Jesper Svenbro. Med rätta. Det är ett osannolikt nöje att läsa honom. Gång på gång finner man sig ilurad en lärdom som gör att man efter läsningen känner sig uppiggat bildad. I det civila, om man kan säga så, är Jesper Svenbro nämligen antikforskare på internationell elitnivå. Konstnärligt står han till båda anklarna i skånsk mylla; hans diktsamlingar, som nu är tio, har med åren allt mer graviterat mot hans barndom och uppväxt i Landskrona.

I den senaste, Himlen och andra upptäckter, kan dikternas motiv lika väl vara en gammal fåtölj som skall kläs om som ett poem av Sapfo. Över och under allt finns minnet och närvaron av en avliden mor - ”som fått rummet / att svämma över av glädje”. På det hela taget tycks Jesper Svenbro i sin poesi sedan lång tid
sysselsatt med ett minnesarbete som spänner mellan den förströdda bagatellen och den pregnanta, betydelsebärande detaljen. Ledigt bygger han av varje dikt sinnrika världar vari läsaren osökt finner sig inbjuden.
Jesper Svenbro har hunnit bli en gänglig yngling på 61 år. Sedan 1977 är han med sin familj bosatt i Paris; sin franska hustru träffade han under några studieår i USA.
Den som exponerar sig för hans lyriska lärdom kan lätt bli smittad att gå vidare; ett tips då är att läsa hans essäsamling Myrstigar (1999) som handlar om läsandet och skrivandet i det antika Grekland. Definitivt en av Sveriges roligaste essäsamlingar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons