Annons

Lars Ring:Sven Wollter gav allt på scenen och duken

Sven Wollter som Kung Lear på Kulturhuset Stadsteatern 2013. Michael Jonsson spelar Narren.
Sven Wollter som Kung Lear på Kulturhuset Stadsteatern 2013. Michael Jonsson spelar Narren. Foto: Petra Hellberg

Sven Wollter brann för det han gjorde. Han var en multikonstnär med stark personlighet, en generös aktör och politisk kraft som ville ge kultur åt alla. Sven Wollter kommer att ha en given plats i svensk teaterhistoria. På tisdagen gick han bort i sviterna av covid-19, 86 år gammal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sven Wollter som Kung Lear på Kulturhuset Stadsteatern 2013.

Foto: Petra Hellberg

Ebba Ringdahl, Sven Wollter och Margaretha Löwler i Albert Camus ”Missförståndet” på Göteborgs stadsteater 1968.

Foto: Göteborgs stadsteater

Sven Wollter föddes 1934 i Göteborg. Han blev 86 år.

Foto: Christine Olsson/TT

Sven Wollter som Kung Lear i Romateaterns uppsättning 2001.

Foto: Romateatern

Sven Wollter har gått bort. Det är nästan obegripligt, en man så fylld av åsikter, liv och kraft. Han har långt före sin död gått till historien som indelt soldat, och förmögen patron på Änglagård men också flamländsk kriminalpolis och alzheimerdrabbad kompositör. Han kom att spela sig genom svenska dialekter, men också genom hela det svenska klassamhället med allt mer raspig röst men med samma energi.

Han gav allt på scenen och vita duken, inga mellanlägen. Sin vänsterideologiska hemmahörighet till trots kom han att gestalta entreprenörer av alla slag, bosatt på usla torp eller paradisiska västgötaängder. Han kom att representera den svenska vänsterteatern men hans konstnärliga unicitet var bred och alltid buren av en trygg, stadig autenticitet. Han var självklart folklig, allt mer älskad.

Annons
Annons
Annons