Annons
X
Annons
X

Sven-Olle Olsson avliden

Kommunpolitikern Sven-Olle Olsson i Sjöbo är död. Han blev riksbekant i slutet av 80-talet och satte Sjöbo på kartan genom sitt motstånd mot flyktingmottagning och för att ha grundat Sjöbopartiet 1991.

Av TT

På den tiden var Sven-Olle Olsson centerpartist. Efter att den centerledda kommunstyrelsen sagt nej till att ta emot flyktingar och avslagit tre socialdemokratiska motioner om flyktingmottagande skrev Sven-Olle Olsson och moderaten Rolf Stomberg i maj 1987 en motion om att anordna folkomröstning i frågan.

Motionen klubbades igenom i fullmäktige och i folkomröstningen 1988 sade kommuninvånarna nej till flyktingar. Nej-sidan fick 64 procent av rösterna.

Efter valet 1988 uteslöts Sven-Olle Olsson ur centerpartiet. Motivet var att han skulle ha haft samröre med Nysvenska Rörelsen.

Annons
X

Tre år senare bildades Sjöbopartiet med Sven-Olle Olsson som ordförande. I kommunvalet samma år fick partiet 31 procent av rösterna. Sven-Olle Olsson blev åter kommunalråd och han innehade posten till valet 1998 då moderaterna kom till makten, skriver Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet.

Många döpte om honom till ”Svin-Olle”, lantbrukare som han var. Största delen av sitt yrkesliv tillbringade han på en arrendegård i Röddinge utanför Sjöbo.

Sven-Olle Olssons motpol, åtminstone när det gällde flyktingmottagningen, var friherrinnan Madeleine Ramel på Övedskloster, moderat kommunpolitiker.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon säger att hon högaktar Sven-Olle Olsson för hans sätt att kämpa för sina åsikter.


  Jag var inte enig med honom i frågan om Sjöbo skulle ta emot 20 flyktingar. Vad gäller svensk flyktingpolitik generellt så var och är den dålig, säger hon till Skånska Dagbladet.

  Sven-Olle Olsson blev 76 år gammal.

  Ystad TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X