Annons
X
Annons
X

Sven Hulterström: Många blev förvånade när Sahlin avgick

Mona Sahlin och Göran Persson var klara två och tre månader innan de valdes på kongressen. Med drygt två veckor kvar till årets kongress har valberedningen ännu inte kunnat presentera sin kandidat.

– Många blev förvånade när Sahlin avgick, de behöver tid för att ställa om, säger Sven Hulterström som ledde valberedningen när Göran Persson blev partiledare.

Göran Persson på sitt första möte med sin regering i mars 1996. Mona Sahlin presenterades som partiledarkandidat under en presskonferens i januari 2007.
Göran Persson på sitt första möte med sin regering i mars 1996. Mona Sahlin presenterades som partiledarkandidat under en presskonferens i januari 2007. Foto: SCANPIX

I mitten av november i fjol gick Sahlin ut med att hon inte ställer upp för omval. När Göran Persson aviserade sin avgång som partiledare 1996 gjorde han det redan på valnatten.

Lena Hjelm-Wallén, som satt som ordförande i valberedningen då, menar att det är viktigt att valberedningen har gott om tid på sig i sitt arbete.

– Tre månader är inte en lång tid för en så stor fråga. Vi hade mer tid på oss än vad de har nu.

Annons
X

Dessutom var riktlinjerna tydligare. Då var partiet tydligt med vad de krävde av en ny ordförande.

– Det skulle vara en partiledare som jobbade i lag. Och många ville ha en kvinna.

Så är det inte i år, menar hon.

– Det är spretigare och svårare för valberedningen.

Sven Hulterström, som var ordförande i den provisoriska valberedningen när Göran Persson valdes, har en annan förklaring till varför det är svårare nu – kandidaterna är för okända för att det ska vara lätt att enas kring dem.

– De förekommer inte dagligen i media. Och de är inte kända inom partiet heller. Hur många kände till Veronika Palm eller Mikael Damberg ute i landet?

Dessutom behöver många extra tid för att ställa om.

– De flesta partimedlemmar var inställda på att Mona Sahlin skulle vara kvar betydligt längre, det blev en väldig överraskning.

Mona Sahlin valdes till partiordförande på kongressen i slutet av mars 2007. Men hon hade presenterats som valberedningens kandidat redan två månader tidigare.

– Vi skyndade på när det var uppenbart att det var henne vi riktat in oss på och för att hon vill åka runt och presentera sig i distrikten innan kongressen, säger Lena Hjelm-Wallén.

När Göran Persson valdes hade partiet också större marginaler. Ingvar Carlsson sa att han inte ställde upp för omval redan i augusti. Valberedningen bildades i september och man tillkännagav Göran Persson som kandidat i början av december. Det gick extra snabbt eftersom Socialdemokraterna då satt i regeringsställning, säger Sven Hulterström,

– Partiordföranden skulle bli statsminister också och behövde tid på sig, säger han.

Nu är det bara drygt två veckor kvar till kongressen och än så länge har valberedningen inte kallat till presskonferens.

Officiellt har ingen deadline passerats, nomineringstiden för valberedningen går inte ut förrän på extrakongressen.

– Men det är väldigt formellt sett. Kandidaterna måste ha minst 14 dagar på sig att förbereda sig, säger Lena Hjelm-Wallén.

Tiden behövs för att tänka igenom sitt ledarskap, sitt politiska budskap, välja sina medarbetare och förbereda anförandet som ska hållas under kongressen.

– Det är stora saker och inget man gör på en dag. Det fungerar fortfarande men det får inte bli kortare nu. Det är ganska ont om tid. Jag hoppas verkligen att det ska bli klart den här veckan.

Sven Hulterström är rädd att fördröjningen kan leda till att de olika falangerna inom partiet växer sig starkare och bidrar till en splittring i partiet, även efter att man valt en ledare.

Han utesluter inte att det kan bli val mellan flera kandidater på kongressen.

– Man kan inte utgå från att det är en självklarhet att det blir en enighet i slutändan, säger han.

Annons
Annons
X

Göran Persson på sitt första möte med sin regering i mars 1996. Mona Sahlin presenterades som partiledarkandidat under en presskonferens i januari 2007.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X