Annons
Krönika

Johanne Hildebrandt:Sveket mot tolkarna i Sveriges tjänst

Sverige har ett särskilt juridiskt ansvar för de tolkar som tjänstgjort i Försvarsmakten. Det tydliggörs i en dom i Migrationsdomstolen den 1 oktober i år, skriver Callis Amid och Stefan Olsson.
Sverige har ett särskilt juridiskt ansvar för de tolkar som tjänstgjort i Försvarsmakten. Det tydliggörs i en dom i Migrationsdomstolen den 1 oktober i år, skriver Callis Amid och Stefan Olsson. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Under strecket
Publicerad

**Det är lysande **att två advokater JO-anmäler myndigheterna för behandlingen av de tolkar som lämnats kvar i Afghanistan. Hanteringen av dem som riskerat sina liv för Sverige är inte bara ett moraliskt haveri; enligt juristerna har hanteringen dessutom skett godtyckligt och i vissa delar saknat laglig grund.

En kort tillbakablick: När de svenska soldaterna skulle dras tillbaka från Afghanistan, och de tolkar som militären varit helt beroende av för att utföra sitt uppdrag med rätta fruktade för sitt liv, sa dåvarande migrationsminister Billström att tolkarna inte skulle räkna med några fördelar bara för att de råkade vara anställda av svenska staten. Att deras säkerhet var hotad just på grund av att de arbetat för Sverige hade ingen betydelse.

Annons
Annons
Annons