SvD:s vinskribent dubbas in i gäddquenellernas brödraskap

Gäddqueneller med vårsparris enligt recept från Sturehof och kökschef Ola Stålnacke.
Gäddqueneller med vårsparris enligt recept från Sturehof och kökschef Ola Stålnacke.

Det ansedda franska brödraskapet Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua har varit i Sverige för första gången. Två svenskar är nu nya riddare – SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och Pelle Sturén.

SvD
Publicerad
De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, vin- och matskribenten Mikael Mölstad samt gourmetprofilen Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.

De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, vin- och matskribenten Mikael Mölstad samt gourmetprofilen Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.

Annons
De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, vin- och matskribenten Mikael Mölstad samt gourmetprofilen Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.

De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, vin- och matskribenten Mikael Mölstad samt gourmetprofilen Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.

I matlandet Frankrike finns många brödraskap för att hylla olika franska livsmedel och maträtter. Genom att dubba riddare även utanför gränserna får man en möjlighet att föra ut budskapet om den franska gastromomin.

Ett av de mest kända brödraskapen är Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua – översatt Brödraskapet för Queneller med Nantuasås. Det handlar alltså om en av Frankrikes nationalrätter – gäddqueneller med kräftsås. Nantua är namnet på en ort nära schweiziska gränsen där rätten har sitt ursprung.

Nu har ytterligare två svenskar blivit introducerade i brödraskapet, SvD:s vinskribent Mikael Mölstad och Sturehofsprofilen och källarmästaren Pelle Sturén. Sedan tidigare är tre svenskar de enda utlänningar som finns med – Björn Blomberg, Per Nordlind och Thomas Mortensen.

Dubbningen av de båda riddarna skedde på restaurang Sturehof i Stockholm – som också är utvald som svensk ambassad för brödraskapet för sin passion att servera gäddqueneller med Nantuasås. Själva dubbningen utfördes av brödraskapets stormästare Arlette Berger från Nantua.

De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, vin- och matskribenten Mikael Mölstad samt gourmetprofilen Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons