Annons

SvD:s vinexpert chattade om vin

Vilken är årets bästa vin? Kan man dricka vin till sill? Årets mest intensiva matmånad är igång men vad ska vi dricka till.  SvD:s vinexpert Mikael Mölstad svarade på frågor kring vin. Läs hans svar nedan.

Publicerad

15:07 Tomtemor:
Om man inte dricker starksprit men vill ha en motsvarande nubbe till sillen och ölen, vad rekommenderas?
Mikael Mölstad:
Hejsan tomtemor,
KUl att du frågar. Om det är alkoholstyrkan som avgör tycker jag att du ska prova att skåla i sherry. Det är ju ändå sången som är det viktigaste – så alla tomtegubbar blir glada. Eller hur, tomtemor?
'Glad jul

15:08 Alexander:
Funderar på att köpa en ”jul-cognac” men tycker mig inte finna så många rekommendationer, jämförelser eller tester. Vilken föreslår du och vilken mat/tilltugg passar bäst till?
Mikael Mölstad:
Hej Alexander,
Det finns ju en julcognac som kommer varje år – från den svenska klassikern Grönstedt. I år heter den Grönstedts Noël 2014 XO. Den är värd att testa – de menar att den har inslag av både marmelad, fikon och passionsfrukt. Njut den som den är – eller tillsammans med choklad, nötter och russin.
God Jul!

15:14 Eva:
Vitt vin till julmat?
Mikael Mölstad:
Hej, Stor fråga. Vad äter ni helst av julmaten? Sherry är ju en klassiker till sill. Annars föredrar jag tyska rieslingviner – gärna med lite fruksötma - som de från Mosel. En Gewürztraminer till sillsalladen, kanske?
God Jul!

Annons

15:16 Maggan:
Jag vill gärna dricka rött vin till den varma julmaten, men vet inte vilket vin jag ska satsa på, det är ju så många smaker. Det ska inte vara box och kosta runt hundralappen. Har du något tips.
Mikael Mölstad:
Hej, Jag skule satsa på en inte alldeles för ekad pinot noir – gärna från Bourgogne. Men de kostar en del. Och då kan jag verkligen rekommndera en Beaujolais – t ex Morgon (finns på Systembolaget).
God Jul!

15:19 Anna:
Vilken glögg är bäst i år?
Mikael Mölstad:
Hej,
Misstänkte att den frågan skulle komma! Ärligt talat vet jag inte vad som är bäst . Det är sama som förra året – och de nya som tillkommit var inget att ropa på tomten för.
Jag skrev några rader om detta:
Mitt allmänna intryck är att det inte lanseras så mycket nytt längre. Det verkar inte vara lika attraktivt längre. Nu finns bara åtta starkvinsglögg – och ungefär lika många vinglögg plus bara ett par spritblandade – Blossa trestjärnig.
Nyheten Goder Afton Vinglögg var ingen höjdare – för obalanserad och med dålig vin i basen – eller för söt eller för mycket nejlika. Ven Ripa Zinfandel är ny – är okej men inte mer. Det finns ju sedan flera år några allvarliga utmanare till klassikerna Blossa: Dufvenkrooks Original och Tegnérs får räknas dit. Det ’r bra.
Lucia Choklad – är alltid bra liksom Grythyttans Skogsglögg. Den gillar jag varje år: den är annorlunda men ärligt och bra gjord.
I övrigt inte mycket nytt och bra på glögghimlen.
God jul, trots allt

15:22 Rudolf:
Obligatorisk fråga; Vilken är den bästa julölen i år? Topp 3 tack!
Mikael Mölstad:
Hej, Då ska jag komma med ett icke obligatoriskt svar. Detta är tre av mina favoriter:
Oppigårds Winter Ale
Samuel Adams Winter Lager
Sigtuna Christmas Lager

God Jul!

15:25 Nina:
Vad tycker du om årets lavendelglögg? Kan man ha russin i den?
Mikael Mölstad:
Hej NIna,
Jag tycker: njaaa. Inte mycket lavendel och inte så mycket riktigt glöggdoft heller. Men flaskan står sig fint i ett blommande lavendelfält. Inte så julaktigt. Det går säkert att ha russin i den – har inte provat.
God Jul.

15:31 Leonore:
Vilket vin passar bäst till ett vegetariskt julbord?
Mikael Mölstad:
Hej Leonore,
Jag skulle satsa på en ekologisk rosé. Då blir dte lite tomtefärg på drycken också. Här är tre bra val:
Valle Reale Cerasuolo Rosé (nr 2242)
Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé (nr 6921)
Adobe Reserva Rosé (nr 6357)

God vegetarisk jul!

15:34 Tobias:
Vilket vin passar till ostbrickan på julbordet?
Mikael Mölstad:
Hej Tobias,
Ostbrickor och vin beror alltid på typ av ost. Vitmögel = vitt syrligt. Hårdost lagrad = rött moget. grönmögelost = sött vin. Och i jul tycker jag att du kan satsa på en flaska portvin – eller madeira. Det sitter fint även till nötter, choklad och knäck. Och även pepparkakor med ädelost på.
God jul!

15:38 Mårten:
Jag ska ge bort en flaska vin till svärmor. Kan du ge ett bra tips, det får kosta upp till 400 kr. tack
Mikael Mölstad:
Hej Mårten,
tyvärr känner jag inte din svärmor. Kan hon gilla Amarone? I så fall skulle jag köpa två halvflaskor från till exempel Masi. Men som jag skrev nyss: portvin är gott i jul. Då kan du med fördel också köpa halvflaskor - prisklassen runt 150 kr. De är bra.
Och som alltid: en flaska god champagne från något av de stora husen är ett säkert kort: Bollinger, Roederer, Pol Roger etc
God Jul1

15:42 Erik:
Det kommer ju så mycket nya viner hela tiden. Går det att säga vilket som är årets bästa?
Mikael Mölstad:
Erik,
Jo, det går om man plockar ut de hundra bästa och sedan väljer ett i blindo. Skämt åsido så är det så mycket som påverkar det beslutet om man ska vara ärlig. Här är i alla fall en lista på vad tivningen Allt om Vin tyckte var bäst:
http://www.wownews.se/?a=11047
Gratis tips.
God Jul!

15:47 Niclas:
Hej Mikael, Skulle du kunna föreslå ett trevligt bubbel, kanske inte champagne, som passar till förrätter med lite sälta. Typ löjrom.
Mikael Mölstad:
Hej
om det är MYCKET sälta tycker jag du ska ta ett halvtorrt vin – eller varför inte en snaps! Annars: en bra crémant från Frankrike med bra syra:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688)
Geisweiler Crémant de Bourgogne Brut Rosé (nr 77058)
Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404)

15:51 Piere Eklöf:
Vilket vin är sämst?
Mikael Mölstad:
Hej Piere,
Konstigt nog ingen fråga jag fått tidigare. Generellt finns det inga riktigt dåliga viner längre. Förr kunde vissa viner dofta svett och disktrasa.
Men här är några jag inte med bästa vilja i världen skulle dricka ikväll:
Bianco Vino Italiano Quargentan (nr 22438)
Åkesson Terra dell'Oro Bianco (nr 22654)
Prego Bianco (nr 12347)

hälsar
Mikael

15:53 Tomas:
Vad ska jag köpa för vin till min helmörka Aladdinask som jag ska avnjuta ikväll?
Mikael Mölstad:
Hej Tomas,
Jag säger til portvin, söt sherry, madeira, St John, marsala – allt sådant gott och sött går fint till choklad. Annars kanske en Amarone?
God Jul!

15:55 Steffe:
Vilket vin har bäst APK (alkohol per krona) som passar till ostbrickan?
Mikael Mölstad:
Hej Steffe,
APK brukar vi skribenter skoja om. Men det är inget jag räknar på – eller med. Föör sades det att Amontillado var bäst. Men nu skulle jag satsa på Vintrys maderia eller marsala. Jag kan i alla fall säga att man får mycket vin för pengarna.
mikael

15:59 Martin:
Tack för allt du skriver i tidningen. Jag läser jämt, och tar till mig av dina tips. Idag inhandlade jag en 2699. Ska bli spännande till älgsteken imorgon. Till min fråga. Till en middag, måste det vara samma röda genom hela måltiden eller kan det var OK att byta under måltidens gång (givetvis informerar jag gästerna).
Mikael Mölstad:
Hej Martin,
Bra val. Och för er andra så är 2699: Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne Domaine Berthet-Rayne. Till din fråga: jag tycker man kan byta vin hur mycket och ofta som helst. Faller dig något i tanken under middagen – hämta det viner. Det är alltid kul att prova något annorlunda. Det finns ingen perfekta matchningar mellan vin och mat änd. Allting gills – det är upp til var och ens smaklökar.
Lycka till och god jul! Och tack för att du gillar allt jag skriver!

16:00 Mohammed:
Vilket av de billiga boxvinerna är bäst?
Mikael Mölstad:
hej Mohammed,
Ärligt talat kan jag inte svara på detta. Jag brukar inte gradera de billiga boxarna. Du får prova dig fram. Jag tycker de smakar mest lika bra – eller dåligt...
mikael

16:01 Mikael Mölstad:
Då tackar jag för idag.
Kanske vi hörs igen i detta chattforum framåt nyår.
Glad andra och tredje och fjärde advent så länge.
Mikael

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons