Annons
X
Annons
X

SvD:s retorikexpert medlem i Folkpartiet

Inte bara TV4 har använt en folkpartistisk retorikexpert i sin valbevakning. Även Svenska Dagbladet lät en medlem i Folkpartiet bedöma partiledarnas tal under Almedalsveckan tidigare i somras. ”Det är bara att beklaga”, säger chefredaktör Lena K Samuelsson.

KANDIDERAR TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE I SUNDBYBERG

Tidigare idag avslöjade bloggen
Alliansfritt Sverige att TV4:s retorikexpert Camilla Eriksson har haft politiska uppdrag för Folkpartiet. Förra året var hon kampanjledare för partiet i EU-valet och hon är också vice ordförande och gruppledare för partiet i Kultur-och fritidsnämnden i Lidingö.

Själv
förklarar hon för SvD.se att hon inte längre är aktiv och att hon bara har uppdragen på pappret – men trots det valde TV4 idag att säga upp samarbetet.

Men tv-kanalen är inte ensam om att ha anlitat en partianknyten retorikexpert. Även Svenska Dagbladet har låtit en medlem i Folkpartiet analysera talen under Almedalsveckan i Visby.

Annons
X

Martina Skowronska, som
analyserade talen på SvD.se varje kväll under politikerveckan, står på plats 28 på Folkpartiets valsedel i kommunvalet i Sundbyberg.

– Det är bara att beklaga, det borde vi haft koll på. Experten i fråga användes vid några tillfällen, utan betalning, under Almedalsveckan för att bedöma politikernas retoriska förmåga och framförande. Hon gav bland annat Jan Björklund IG för kroppsspråk och bristande ögonkontakt. Den som fick bäst omdöme var Maria Wetterstrand. Hon ingår inte i SvD:s valbevakning och kommer inte att användas igen, säger SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson i en kommentar.

Själv säger Martina Skowronska att hon inte är aktiv politiker och inte har någon förhoppning om att komma in kommunfullmäktige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag gick med i partiet i februari eller mars i år och blev tillfrågad om jag ville stå med på kommunfullmäktigelistan. Jag sade då spontant ja, men jag har inga uppdrag för Folkpartiet, jag är inte aktiv politiker och har inte kampanjat eller bedrivit personvalskampanj, säger hon.

  Att partitillhörigheten skulle ha påverkat hennes analyser tillbakavisar hon bestämt.

  – Absolut inte. Jag är magister i retorik och gör mina analyser utifrån den retoriska vetenskapen. Och om du läser analyserna så ser du att de inte är politiskt färgade.

  Alliansfritt Sverige anser dock att det tydligt märks i analyserna att Martina Skowronska är medlem i Folkpartiet. FP-ledaren Jan Björklund beskrivs som ”aningen stel”, men får beröm för att ha presenterat partiets profilfrågor ”väldigt snyggt”, skriver bloggen.

  Men det håller inte Martina Skowronska med om.

  – De har tagit specifika citat ur sammanhanget, men jag hade ju gott och ont att säga om alla talare. Exempelvis skrev jag att Miljöpartiets tal var näst intill retorisk perfektion.

  Till skillnad från Camilla Eriksson på TV4 har Martina Skowronska inte fått betalt av Svenska Dagbladet. Hon har istället blivit uppringd av tidningen som extern expert.

  – Jag tycker det är stor skillnad på mig och Camilla Eriksson. Jag har inte haft några uppdrag för Folkpartiet och jag har inte fått betalt av partiet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X