SvD:s matkrönikör Mats-Eric Nilsson får stora Kunskapspriset

Sin första krönika om matfusket skrev han i SvD för sex år sedan. Två böcker och några hundra föreläsningar senare får nu SvD:s matkrönikör Mats-Eric Nilsson stora Kunskapspriset på 250 000 för sin personliga insats som kunskapsspridare.

Under strecket
Publicerad
MALIN HOELSTAD, JUREK HOLZER
Foto: MALIN HOELSTAD, JUREK HOLZER
Annons
MALIN HOELSTAD, JUREK HOLZER
Foto: MALIN HOELSTAD, JUREK HOLZER
Foto: MALIN HOELSTAD, JUREK HOLZER

Chockad, sanslöst överraskad och väldigt glad, så beskriver Mats-Eric Nilsson sin reaktion när han fick veta att han fått det prestigefyllda priset.

Jag har inte tänkt på mig själv som kunskapsspridare, det är ju en fantastiskt fin titel.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

Det är ett erkännande som ger råg i ryggen att fortsätta arbeta för den breda opinion som väckts kring livsmedelsfrågorna. Det ger mig energi till att orka kuska runt i landet som jag gör nu med föreläsningar tre, fyra gånger i veckan.

Blir du inte mätt på att tala om tillsatser och E-nummer?

Nej, för mitt engagemang är personligt och började som en privat reaktion i familjen över varför maten är så bemängd med tillsatser och hur svårt det är att hitta äkta varor i butikerna. Mat är ju ett av de större ämnena i livet. Det ger näring till vår kropp, njutning i livet och är dessutom en stor industri.

Annons
Annons

Orkar du själv handla och äta som du lär?

Ja, vi handlar inte mat som innehåller tillsatser som smakförstärkare, aromämnen, färgämnen och förtjockningsmedel. Man lär sig efter ett tag att finna guldkornen i butiken. Vi lever inte asketiskt, tvärtom. Men vi lagar riktig, autentisk mat från grunden med bra säsongsråvaror.

Vilken är största matbluffen?

Det mest slående är hur det genomsyrar hela affären så att det knappt går att finna äkta varor. Ta exempelvis guacamole som används till tacos. Det tar fem minuter att göra själv med 90 procent färsk avokado i. Men burken med färdig guacamole innehåller 1,5 procent avokado. Det behövs en mängd industriell utfyllnad för att få den att avlägset påminna om originalet. Att sådana produkter överhuvud taget kan säljas beror ju ytterst på oss konsumenter.

Vad är du mest stolt över?

Att jag inte bara bidragit till att det uppstått en konsumentrörelse kring maten utan även till att branschen tvingas sanera sina produkter. Det hade jag inte vågat tro.

Dina böcker ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara” har tillsammans sålt i 250 000 exemplar. Nästa höst kommer en tredje bok, vad handlar den om?

SvD:s reporter Henrik Ennart och jag försöker vidga och fördjupa perspektiven kring vår teknologiska syn på maten, hur vi tappat känslan för naturlig mat. Varför är det så omöjligt att baka riktigt bröd på kaféet, varför görs kalkyler över hur sjukhusmaten ska vara säker och hygieniskt och inte hur kosten kan påverka tillfrisknandet?

Vad ska du göra för prispengarna?

Något så präktigt som att betala av lån. Men först ska vi bjuda barnen på en riktigt bra restaurang. Och kanske hinna med en resa till Paris.

Den hemlige kockensvd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons