SvD:s litteraturpristagare pendlar mellan samtiden och antiken

I Jesper Svenbros poesi blandas personliga minnesbilder med grekisk mytologi. Här samsas humor och innerlighet i språket. Hittills har det blivit tio diktsamlingar. För den senaste, Himlen och andra upptäckter, får han nu SvD:s litteraturpris.

Under strecket
Publicerad
Hemma i ett snöigt Sverige. Jesper Svenbro bor och arbetar sedan 1977 i Paris, där han verkar som antikforskare vid Centre Louis Gernet.

Hemma i ett snöigt Sverige. Jesper Svenbro bor och arbetar sedan 1977 i Paris, där han verkar som antikforskare vid Centre Louis Gernet.

Annons

Tidsbristen får kompenseras med intensitet, säger han med munter självuppfordran apropå att få tiden att räcka för diktning.
– Förr flockades inga doktorander kring mig. Nu tar de mycket av min tid, konstaterar Jesper Svenbro och illustrerar sin arbetssituation med tillägget att han häromdagen var opponent på en tusensidig avhandling om det grekiska templet och att det redan den 17 december är dags för en ny disputation – ”men den avhandlingen är bara på 750 sidor”.
Och däremellan kommer dikten? Antikforskare, egentligen – och poet när han hinner? Nja. Beskrivningen stämmer inte; när Jesper Svenbro ser bakåt finner han att de mest intensiva akademiska perioderna sammanfaller med de lyriska utbrotten, att verksamheterna som forskare och författare mer är kommunicerande kärl än konkurrerande storheter.

Jesper Svenbro har i stort haft hela sitt yrkesverksamma liv förlagt till Paris. Hit kom han 1977 som nydisputerad från Lund på en avhandling om den grekiska poetikens ursprung. Han knöts till det då rätt anonyma Centre Louis Gernet som tills i fjol låg inrymt i luggslitna lokaler ett stenkast från Luxemburgträdgården. Det passade Svenbro. Nu har det flyttats till mer uppgraderad elegans och samsas med andra forskningscentra och universitetsinstitut på högra strandens rue Vivienne, nära Palais Royal.
– Nästan för fint, konstaterar han. Men det är priset ni får betala för berömmelsen, säger folk. Även om jag själv alltid föredragit att arbeta i skuggan ser jag ju fördelarna för studenterna – ett välordnat bibliotek och fungerande lokaler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons