Annons
X
Annons
X

SvD:s Göran Eriksson: ”Ett bakslag för Sverigedemokraterna”

SvD:s Göran Eriksson om migrationsuppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet.

Maria Wetterstrand (MP), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD).
Maria Wetterstrand (MP), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD). Foto: SCANPIX

Varför gör regeringen upp med Miljöpartiet om en mer generös migrationspolitik?

Det finns flera skäl. För det första vill Moderaterna, som har varit motståndare till flera av de här förslagen, bjuda de små borgerliga partierna på en politisk framgång.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För det andra behöver minoritetsregeringen etablera ett blocköverskridande samarbete med Miljöpartiet. Och just migrationspolitiken är en oerhört viktig fråga för de gröna.

  Annons
  X

  För det tredje är detta enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ett sätt att stänga dörren för de främlingsfientliga krafterna i riksdagen - läs Sverigedemokraterna.

  Finns det flera skäl?

  Ja, ett strategiskt. Ju närmare regeringen kan samarbeta med Miljöpartiet, desto svagare blir oppositionen och möjligheterna att formera ett nytt rödgrönt alternativ inför nästa val försämras.

  Vilka är de sakpolitiska vinnarna på uppgörelsen?

  De mindre borgerliga partierna, framför allt Kristdemokraterna och Folkpartiet, som länge har krävt att papperslösa ska ha rätt till sjukvård, men inte fått med sig Moderaterna. Och Miljöpartiet förstås, som får igenom delar av sin migrationspolitik.

  Och vilka är förlorarna?

  Moderaterna har fått överge några positioner, men bedömer att de samlade politiska fördelarna överväger. Men sakpolitiskt är uppgörelsen förstås framför allt ett bakslag för Sverigedemokraterna. Trots att partiet kommit in i riksdagen vrids politiken nu i en riktning som går på tvärs mot partiets linje.

  Annons
  Annons
  X

  Maria Wetterstrand (MP), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Göran Hägglund (KD).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X