SvD:s Bragdguld för 90:e gången

Om knappt sex veckor, tisdag den 2:a december, tillkännages vem som får Svenska Dagbladets guldmedalj – för 90:e gången. Och att den svenska idrottshistoriens äldsta och mest eftertraktade pris jubilerar ska vi förstås både fira och uppmärksamma.

Under strecket
Publicerad
Hett eftertraktad av många.

Hett eftertraktad av många.

Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT
Annons

Initialt gör vi det via en historisk idrottsexposé som inleds här idag. Och vi börjar på 1920-talet. För att jämföra bragder och prestationer är svårt och att till exempel mäta fjolårets medaljör, längdåkaren, Johan Olsson, med legendariske häcklöparen ”Sten-Pelle” Pettersson, som 1925 fick den första medaljen, är omöjligt. Därför vill vi – tillsammans med dig och alla idrottsintresserade läsare – granska den svenska idottshistorien och Bragdmedaljörerna i tioårscykler.

Vem var den främste Bragdmedaljören på 1920-, -60- eller -90-talet?  Under de kommande veckorna, inför årets Bragddebatt, kommer SvD:s sportkrönikör, Anders Lindblad, välja och presentera sin favorit under varje decennium. Från 1920-talet valde han skidåkaren Per-Erik ”Särna” Hedlund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons