Annons
Fördjupning

SvD:s bilder prisade i internationell tävling

Malin Mases Arvidsson och Jesper Mases Berglund förlorade sin dotter Nike strax innan hon skulle födas.
Malin Mases Arvidsson och Jesper Mases Berglund förlorade sin dotter Nike strax innan hon skulle födas. Foto: Staffan Löwstedt

Två reportage av SvD:s fotograf Staffan Löwstedt belönas i Society of news design prestigefulla årliga tävling.

– Det känns roligt att vinna internationella fotopriser, det visar att vi verkligen är når ut med vår bildjournalistik, säger han.

Under strecket
Publicerad
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 2

Sven-Bertil Taube

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 2
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 2

Sven-Bertil Taube

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 2

En finstämd skildring av en familj i sorg och ett intimt porträtt av artisten Sven-Bertil Taube är det som föll Society of news designs (SND) jury på läppen.

SvD:s visuelle redaktör Staffan Löwstedt har fotograferat bägge reportagen.

Foto: Staffan Löwstedt

– Det är ett gott betyg för det engagemang jag lägger ner i mina bilder, säger han och syftar särskilt på reportaget med Malin Mases Arvidsson och Jesper Mases Berglund som förlorade sin dotter Nike strax innan hon skulle födas.

Tillsammans med reportern Erika Hallhagen följde Staffan Löwstedt parets sorgearbete fram till begravningen.

– Jag har aldrig varit så tagen under någon fotografering som när de tog farväl av henne på krematoriet. Under ett sådant reportage gäller det att vara oerhört lyhörd. Vi hade kommit överens om en stoppgest så att de – om det blev för mycket – bara behövde höja handen för att jag skulle backa undan.

Mötet med Taube då?

– Jag fotograferade honom i en vrå utanför köket på ett hotell på Östermalm i Stockholm. Det tog en stund innan vi hittade bortom hans professionella leende - han är ju otroligt etablerad. Bilden när han blundar uttrycker något mer, ett slags nakenhet och lugn.

Här hittar du reportaget Dottern dog i magen: ”Vi fick aldrig se hennes ögon” och Sven-Bertil Taube-intervjun ”Hade kunnat vara en bättre far” , författad av Jenny Damberg.

Sven-Bertil Taube
Sven-Bertil Taube Foto: Staffan Löwstedt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons