Analys

Anna-Lena Laurén:Livsviktigt att gränsen inte faller

Anna-Lena Laurén

Petro Porosjenko lovade att den första resa han anträder som Ukrainas president går till Donetsk. Nu blev det i varje fall Warszawa. Porosjenko mottogs som en hjälte och Obamas budskap var tydligt: Kan Polen så kan Ukraina. Det vill säga, Ukraina har samma potential att bli en integrerad del av Europa som Polen hade för 25 år sedan.

Under strecket
Publicerad
Sveriges utrikesminister Carl Bildt och USA:s president Barack Obama i Warsawa på onsdagen.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt och USA:s president Barack Obama i Warsawa på onsdagen.

Foto: ALIK KEPLICZ/AP
Annons

Mötet med Obama blev alltså å ena sidan en framgång för Porosjenko. USA utlovar stöd i gaskrisen med Ryssland, USA bistår Ukraina i kriget mot separatisterna, USA ska utbilda och utrusta ukrainsk militär och polis. Bland annat ska de få nattkikare.

Å andra sidan talar realiteterna sitt bistra språk. När Porosjenko vann presidentvalet sade han sig genast vara beredd att tala med alla sidor i konflikten som inte bär vapen. Separatisterna svarade med att förnya sina anfall – först på flygplatsen i Donetsk, därefter på en gränsbevakningscentral utanför Luhansk. Det sistnämnda försöket var en massiv operation där 500 män ska ha deltagit. En stor del av dem är erfarna legosoldater, utrustade med tunga vapen och kapabla att skjuta ner helikoptrar. Mot dem behöver man mer än nattkikare.

Annons
Annons
Annons