Annons
X
Annons
X

SvD var på plats under vargjakt utanför Hofors

Efter vargjaktens första dag har jägare skjutit minst 8 vargar av de totalt 20 som får fällas i Sverige i år. I Dalarna och Gävleborg har jakten avblåsts och där kan det redan vara jaktstopp, men i Värmland sköts inte en enda varg.

Foto: AP, LARS PEHRSON

I södra Dalarna, där SvD:s team är på plats, tog jakten slut vid lunchtid. Det är i Dalarnas södra delområde som vargjakten förlöpt snabbast. I nuläget rapporterar länsstyrelsen i Dalarna att jakten är avlyst sedan tre vargar fällts, och två är påskjutna.

Efter bara några timmar blåstes jakten i hela Dalarnas län av sedan fyra vargar fällts och skott avlossats mot två andra. Totalt får sex vargar skjutas i Dalarna.

Ett av de två påskjutna djuren kunde senare avlivas medan sökandet efter den sista fortsatte. Om det visar sig att den inte träffats kan jakten återupptas.

Annons
X

Också i Gävleborgs län avlystes jakten sedan kvoten på tre vargar uppnåtts. Två av dem sköts söder om Ockelbo och den tredje i Ljusdals kommun.

I Värmland däremot, med en tilldelning på sex vargar, sköts inte en enda.

– Jag kan bara spekulera om orsaken men det kom ett snöfall på morgonen och det tar ett tag innan det blir nya spår att följa, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Några av jaktlagen hade kontakt med varg, men Lars Furuholm tror att många är försiktigare i år för att inte skadskjuta djuren. Däremot tror han inte att det är mindre varg därute i skogarna, tvärtom.

  Facit efter den första dagen av vargjakten blev minst åtta skjutna av de totalt 20 vargar som får fällas fram till den 15 februari. För att undvika fjolårets misslyckande, då en varg för mycket dödades, ska varje fällt djur genast rapporteras in till respektive länsstyrelse, som i sin tur snabbt kan skicka sms till jaktledarna ute i skogen. Dessutom måste alla jaktledare ha kontakt med länsstyrelsen minst en gång i timmen.

  SvD:s reporter Susanna Baltschffsky och fotografen Lars Pehrson satt under förmiddagen på pass vid en liten sjö tillsammans med vargjägare i trakten av Korså bruk utanför Hofors.

  Det var kallt, tolv minusgrader, och på väg över isen till en sjö såg teamet både vargspår och vargspillning, berättade SvD:s team på plats. Under natten och under gårdagen har spår av sex vargar identifierats och tre djur sågs i går i dagsljus.

  – Det känns att man är i vargskogen. Det har varit svårt för spårarna att lokalisera vargarna, så nu blir det korvgrillning i stället, sade Susanna Baltscheffsky.

  Vid Korså bruk var det sammanlagt 200 jägare som jagade på ett 150 000 hektar stort område som ligger på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna. Mellan 40 och 50 jaktlag gick ihop för att kunna täcka in ett stort område. Under natten och igår såg jaktspårna spår av sex vargar. Tre djur sågs också i dagsljus.

  I Dalarna försökte ett tiotal jaktmotståndare stoppa jakten i ett område mellan Insjön och Borlänge.

  – De sköt fyrverkerier och smällare och störde jaktlaget, säger Göran Nilsson vid Dalapolisen.

  Ingen greps men en anmälan om ofredande upprättades.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP, LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X