Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Skulle du våga? Här är filmen alla pratar om

SvD:s filmredaktör Elias Björkman tipsar om fyra briljanta svenska kortfilmer.

Foto: Plattform Produktion Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

Foto: Plattform Produktion

Hopptornet

Regi: Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck

Fantastisk kortfilm som vann Startsladden på Göteborgs filmfestival förra året och nyligen visades på årets filmfestival i Sundance och som nu går att se på New York Times hemsida. Människor som aldrig varit uppe i ett tiometerstorn ska bestämma sig för om de ska hoppa eller inte. Det slutgiltiga beslutet – att hoppa eller inte – och de efterföljande reaktionerna blir en koncentrerad och exakt studie av mänskligt beteende. Producerad av Plattform Produktion.

Se ”Hopptornet” via New York Times.

Annons
X
Annons
X
Foto: SVT Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Foto: SVT

Moms on fire

Regi: Joanna Rytel

Två höggravida mammor drömmer om Berlin och ett liv utan fler barn. Joanna Rytels prisbelönta animerade kortfilm är en svart skildring av moderskapets bojor, omöjliga krav och vardagsgrå sambotillvaro. Hur ska de något skeva, kornigt animerade huvudpersonerna någonsin hitta tillbaka till lusten igen?

Se ”Moms on fire” på SVT Play.

Annons
X
Annons
X
Foto: SVt Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Foto: SVt

6A

Regi: Peter Modestij

Utifrån vissa givna instruktioner har skådespelarna improviserat fram handlingen i denna smärtsamt igenkännbara, Guldbaggebelönade skolskildring. Under ett föräldramöte försöker deltagarna, i häftiga känsloutbrott, utröna vem som egentligen är förövare och offer i en påstådd mobbningssituation. Med på mötet finns förutom föräldrar också de tre flickor som pekats ut som klassens ledartrojka.

Se ”6A” på SVT Play.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Plattform Produktion Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  Foto: Plattform Produktion

  Offerrollsretorik

  Regi: Katja Wik

  Den 17 februari får Katja Wiks lyckade långsfilmsdebut ”Exfrun”, en träffsäker och uppriktig rannsakan av parrelationer i olika stadier i livet, premiär. Filmen fungerar som en sorts pendang till Wiks kortfilm ”Offerrollsretorik” från 2012. Även här är det den normativa parrelationen som närstuderas, men med offerrollstemat i fokus. Vi möter par i olika åldrar, fastgjutna i samma offerroller. En sorglustiga inramning med en mycket vemodig eftersmak.

  Se ”Offerrollsretorik” på Youtube.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X